I februar -08 er det Tore Elias Hoel som er månedens forfatter her hos oss på Skrivebua. Han var også første forfatter ute da Forfatterstafetten startet i november -07. Les mer om Forfatterstafetten på Oppslagstavlen.

Tore Elias Hoel (født 14. desember 1953 i Harstad) er en norsk lektor, lyriker og ungdomsbokforfatter.

Tore Elias Hoel har skrevet seks ungdomsromaner, to diktsamlinger og en libretto til en oppført opera for barn. Han er utdannet cand. philol. og har undervist i norsk litteratur på universitet, distriktshøgskole og lærerhøgskole og i norsk og historie på videregående skole. Han bor i Bodø og arbeider på Bodø vgs.

I intervju har Hoel fortalt at han i diktsamlingene sine prøvde å utvide den politiske lyrikken i ekspresjonistisk retning. I et dikt fra disse bøkene heter det: ”I år meiner jeg at å spytte på de som krever manerer / er et fullkomment poetisk språk”. Etter en pause i forfatterskapet begynte han å skrive romaner for ungdom. Disse relativt korte romanene har alle et begrenset tidsforløp (handlinga skjer innenfor et døgn), og de tar utgangspunkt i en kaosfølelse (oppløste familier, et samfunn uten styring) der også sorg og savn er sentralt. I alle romanene har kunst en plass, som utvei til å bygge en ny identitet. Språket i romanene er kortfattet og saklig.

Hoel skrev i 2005 librettoen til en opera for barn, ”Jomfru Rosenving på Santavajasø”. Musikken ble lagd av Sigmund Lillebjerka. Operaen ble framført i 2005 i Bodø og Mo i Rana. Det var den første operaen som ble skrevet og framført i Nord-Norge.

Hoel er styremedlem i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere.

Bibliografi
1979 – Å fange en hval (diktsamling)
1981 – Presidentens ro (diktsamling)
1988 – Verdsmeisteren (ungdom)
1991 – Eg heiter Pawel (ungdom)
1999 – Fire dagar i Nairobi (ungdom)
2003 – Glaskula (ungdom)
2005 – Vinterfilm (ungdom)
2005 - Jomfru Rosenving på Santavajasø (libretto til barneopera)
2007 - To gutar til Paris (ungdom)

Priser
2003 – Blix-Prisen

Hoel, Tore Elias (forfatter)
Nordland

Takk for tekster uten sikkerhetsnett

Kommentar til thoughts2am

Kommentar til SunnivaMarii

Kommentar til Brownies

Kommentar til Nattergal

Kommentar til Phantoma

Kommentar til Viktoria90

Kommentar til koneko

Kommentar til annemalla

Kommentar til Mira

KOMMENTAR til Sindrekolberg

KOMMENTAR til SunnivaMarii

KOMMENTAR til delilah

KOMMENTAR til BlushingSnowman

KOMMENTAR til AdaUngen

KOMMENTAR til kaina

KOMMENTAR til T91

KOMMENTAR til Tustehue

KOMMENTAR til Sitrus

KOMMENTAR til m89

KOMMENTAR til Elisabeth W

KOMMENTAR til BuLLe=)

Ny runde

Takk for meg!

KOMMENTAR til Unigloby

KOMMENTAR til SylChris

KOMMENTAR til Norwegian Blue

KOMMENTAR til Noroi

KOMMENTAR til Dancer

KOMMENTAR til Rust

KOMMENTAR til Naia

KOMMENTAR TIL Mesusah

KOMMENTAR til Cheesman

KOMMENTAR til Black-Mamba

KOMMENTAR til skyggen

KOMMENTAR til Ildtåre

KOMMENTAR til FG-49

KOMMENTAR til desperantkyss

KOMMENTAR til Alfonso

KOMMENTAR til Page

KOMMENTAR til gcbaby

KOMMENTAR til pooh

KOMMENTAR til Camz

KOMMENTAR til br1ck?bl0ck

Brukerens bilde