Mine venner
Mona (red.)

Takk til Swip som satte oss på ideen.

Har du en bok du vil dele med andre? Da kan du skrive en bokanmeldelse eller en omtale her til høyre. 

Under finner du en ganske grundig beskrivelse av hva en bokanmeldelse er. Hvis du synes det er vanskelig å oppfylle alle kravene, gjør du bare så godt du kan. Du kan følge det helt eller delvis.
Det viktigste er å anbefale ei god bok!

Utdrag fra definisjonen Sofie Arneberg har skrevet for Foreningen !les.

1. Hva er bokanmeldelse?
Bokmeldinga er en sjanger på samme måte som en avisnyhet, et dikt eller en bruksanvisning er det. Når du leser en bokmelding, har du oftest noen forventninger om hvordan den skal være. La oss se på hva som kjennetegner en bokmelding:

Bokmeldinga er en liten artikkel om en (ny) bok, som står på trykk i en avis, på nettet, eller andre steder. En bokmelding er ikke det samme som en bokomtale, som bare beskriver boka.

Når du skriver en bokmelding, skal du både beskrive og vurdere boka, og du skal sette navnet ditt under. Slik viser du leseren at dette er en personlig vurdering. Sagt på en annen måte: Bokmeldinga er subjektiv, til forskjell fra bokomtalen, som gjerne prøver å se ut som om den er objektiv.

Personskildringer: Tror du på personene du leser om?

Miljøskildringer: Kjenner du miljøet, eller syns du får vite noe nytt om et miljø? Er det lagt til en annen tid? Er det en framtidsskildring?

Handlingen: Hvordan er historien fortalt? Går det fra begynnelse til slutt, er det sprang i handlingen, fortelles det i nåtid eller om noe som har skjedd allerede? Når er det mest spennende? Overrasker historien?

Hvem forteller: Er det hovedpersonen selv, eller flere som forteller hver sin historie? En forteller som vet hva alle tenker?

Sjanger: Kjenner du igjen måten å skrive på? Minner det om en stil du kjenner?

Språk: Er språket stivt og tørt, eller snakker personene troverdig?

Bildebruk: Bruker forfatteren klisjeer, eller finner du nye, gode bilder i teksten?

Tema: Syns du temaet er viktig, har andre skrevet bedre eller dårligere om dette før?

Holdninger: Deler du bokas syn på det den handler om? Syns du for eksempel at den romantiserer krig? Eller sier den noe viktig om noe du føler sterkt for?

2. Les boka – som anmelder
På skolen har du kanskje vært borte i denne oppgaven: ”Skriv en bokmelding av en bok du har lest”. Det er ikke så lett! Grunnen er kanskje at du ikke tenkte på bokmeldinger da du leste boka?

Oppgaven kan sammenlignes med denne: Tenk deg at noen spør deg å løpe fra A til B så fort du kan. Når du kommer fram, blir du spurt: Hvilken farge var det på husene du løp forbi? Og hva betyr det at husene har akkurat den fargen?

Poenget er: Du skal få lov til å lese boka som bokmelder, og ha sjansen til å finne ut underveis hva du vil si om boka.

Skriv mens du leser boka
Ta notater mens du leser, og skriv i boka om du kan! (Men absolutt aldri om det er en bibliotekbok, for bibliotekbøker tilhører alle. Å låne en bok på biblioteket som andre har skrevet i, er like gøy som å sitte ved siden av noen på kino som kommenterer alt som skjer i filmen!) – men altså: Skriv underveis.

Skriv ned fine formuleringer, sett kryss der du syns det er noe som skurrer, eller sitater hvor det sies noe som er viktig for hele boka. Tenk etter om det er noe mønster i det du ser, eller om det er noe spesielt du reagerer positivt eller negativt på.

Etterpå, når du skal skrive bokmeldinga, kan du bare ta fram notatene dine og se at halve jobben er gjort. Trenger du ideer til hva du kan se etter, finner du en forslagsliste nederst.

Velg deg en leser
Hvem skriver du bokmeldinga for? Det kan være greit å se for seg en leser. Skriver du for en som er yngre eller eldre enn deg? Hvem tror du kommer til å lese bokmeldinga? En i klassen? En lærer? En eldre mann som leser alt som står på trykk i lokalavisen, uansett? Det viktigste du må tenke på, er at bokmeldinga skal henge godt sammen og være behagelig å lese. Og husk: Det er heldigvis ikke ditt ansvar å lage reklamen, så du trenger ikke å kaste terninger eller si hvem du tror boka vil passe for.

3. Skriv
Som bokmelder står du egentlig veldig fritt. Men som jeg skrev i begynnelsen: Bokmeldinga er en sjanger, som betyr at leseren din har noen forventninger til hva han eller hun skal få. Du skal si hva du syns om boka, og det fins ingen fasit. Det som gjør bokmeldinga god eller dårlig, er om du klarer å overbevise leseren din om at ditt syn er riktig, gjennom å argumentere for påstandene dine. Den beste måten å gjøre det på, er å hente eksempler fra boka. Under finner du en liten oppskrift som du kan bruke for å komme i gang, eller om du står fast underveis.

Tips: Du behøver ikke å begynne på begynnelsen. Når vi deler opp bokmeldinga i 5-6 deler som her, kan du gå fram og tilbake og arbeide med hver del.

Du kan for eksempel begynne med de 2-3 avsnittene hvor du peker på og vurderer trekk ved boka. Så kan du skrive innledningen, hvor du nevner hva som er spesielt bra eller dårlig, og konklusjonen hvor du oppsummerer dette. Så, helt til slutt, kan du lese gjennom teksten din og lage en overskrift som passer til hva du syns om boka.

* Overskrift
* Bokfakta
* Innledning
* Din vurdering (2-3 hovedpunkter)
* Avslutning


Overskrift
For eksempel:
”Dårlig bok om god musikk”. ”Spennende bok om smugling” ”Overraskende kjærlighetshistorie”.

Bokfakta
Boktittel, forfatter, illustratør og oversetter om boka er illustrert eller oversatt, forlag, år og navnet ditt. Du behøver ikke å skrive hvor gammel du er, om du ikke blir bedt om det. For når skal man egentlig slutte å skrive alderen sin? Når man blir 15? Eller 30? Mange unge bokmeldere skriver bedre enn voksne, så det kan være mer spennende å la være å si hvor gammel man er.

Innledning
Plasser boka i forfatterskapet. Si kort hva slags bok det er, og hva boka handler om. Vet du noe om forfatteren? Har du lest noe annet av ham/ henne? Er han mer kjent som krimforfatter? Er dette den første boka i en serie? Ser det ut som en fantasybok på omslaget, men viser seg å være noe helt annet? Gi en kort oppsummering av hvem som er med og hva den handler om, men ikke røp slutten.

Din vurdering av boka: 2-3 hovedpunkter.
Her kommer notatene dine til nytte! Se over det du har notert underveis, og prøv å finn to eller tre hovedpoeng som du har reagert positivt eller negativt på, eller som du syns det er viktig å trekke fram. Du vil uansett ikke få sagt alt, så nå gjelder det bare å velge det viktigste, og skrive et avsnitt om hvert poeng. I avsnittet skal du gjøre to ting:

1. Fortelle hva du har lagt merke til, og hvorfor akkurat det har noe å si for hva du syns om boka.

2. Bruke et sitat eller to fra boka som viser leseren din hva du mener.
Eksempel: Du har lest en bok du likte godt, fordi den handlet om døden uten å ende trist. Samtidig syns du den var litt vanskelig, fordi det var mange hopp fram og tilbake i handlingen. Du har også lagt merke til at det flere steder i boka står at hovedpersonen har lyst hår, mens det et sted står at han er mørk.

Dette kan du lage tre avsnitt av:
Historien er spennende, men den er ikke alltid godt fortalt. Mange sprang i handlingen gjør at historien blir litt for rotete. ”Hun gikk inn i hagen. Løvet var alt falt av trærne”. I neste setning står det: ”Det luktet så godt fra syrinbusken. Hun skulle ønske Knut også kunne vært her.”

Boka handler om døden, men den er overraskende nok ikke så trist. Forfatteren får fram at det viktigste er hvordan man har det mens man lever, et godt poeng siden alle tross alt skal dø en gang. ”Knut så ut i luften, men plutselig smilte han bredt og sa: ’Jeg er glad vi stjal den båten i sommer, for selv om eieren ble så sint, fikk vi oss i hvert fall en tur på Holmen’.

Avslutning
Her skriver du noen få setninger som oppsummerer hva du syns om boka. Bruk gjerne noen av punktene du hadde i avsnittene over.
Eksempel: ”Boka er viktig, fordi den viser hvordan man kan leve videre etter at noen du kjenner dør. Historien er godt fortalt, men ville vært enda bedre om ikke handlingen var så rotete.”

Tips om hva du kan se etter mens du leser.

Personskildringer: Tror du på personene du leser om?

Miljøskildringer: Kjenner du miljøet, eller syns du får vite noe nytt om et miljø? Er det lagt til en annen tid? Er det en framtidsskildring?

Handlingen: Hvordan er historien fortalt? Går det fra begynnelse til slutt, er det sprang i handlingen, fortelles det i nåtid eller om noe som har skjedd allerede? Når er det mest spennende? Overrasker historien?

Hvem forteller? : Er det hovedpersonen selv, eller flere som forteller hver sin historie? En forteller som vet hva alle tenker?

Sjanger: Kjenner du igjen måten å skrive på? Minner det om en stil du kjenner?

Språk: Er språket stivt og tørt, eller snakker personene troverdig?

Bildebruk: Bruker forfatteren klisjeer, eller finner du nye, gode bilder i teksten?
Tema: Syns du temaet er viktig, har andre skrevet bedre eller dårligere om dette før?

Holdninger: Deler du bokas syn på det den handler om? Syns du for eksempel at den romantiserer krig? Eller sier den noe viktig om noe du føler sterkt for?

Lykke til!

Mona (red.)
Skrivebua

StrøtankenRSS-feed for brukerens tekster (Nye tekster)
RSS-feed for kommentarer (Nye kommentarer)
Buabrukernes bokanmeldelser
Nordland

Mine beste tekster
Spørsmål - Buabrukernes bokanmeldelse - 20/09/2011
Skriv bokanmeldelse din her - 20/09/2011(5)


Alle mine tekster
Honningfellen - Av Beliar 19/10/2012
Skogland samlede fortellinger – av Villvetta 18/09/2012
Natten da stjernene falt ned - av Beliar 16/08/2012 (2)
Smaragdatlaset - av Alma 23/07/2012
Sirkelen (Cirkeln) - av Random 23/07/2012 (1)
Kjedebrev - av Destiny. 11/04/2012 (1)
Vampire Academy - av Lea Sofie_92 12/03/2012 (1)
Dødslekene - av Spurvejenta 12/03/2012 (3)
Stray - av Morgenstjerne 20/01/2012
GONE - Forsvunnet - av Rue 21/09/2011 (12)
Spørsmål - Buabrukernes bokanmeldelse 20/09/2011
Skriv bokanmeldelse din her 20/09/2011 (5)

   Hvem er online?

Brukerens bilde