Skogland samlede fortellinger – av Villvetta

Tittel: Skogland samlede fortellinger
Forfatter: Thore Hansen
Illustratør (omslag+bilde før hver underbok): Thore Hansen
Forlag: Gyldendal norsk forlag AS
Utgivelsesår: 1988 – 2001
Sjanger: Fantasy

---
Skogland... En verden nesten uten begynnelse eller slutt. De gamle kan fortelle at Skogland begynner der havet slutter i syd og strekker seg nordover dit frosten og isen har sin bolig... der vinteren har sin sommerdvale. Men det er gamle menns tale.

(De første linjene i boka)
---
Skogland samlede fortellinger er en samling av sagaer. Alle sagaene foregår mer eller mindre i den dunkelgrønne skogen, Skogland. En skog full av liv, vennskap, trofasthet, gåter, mysterier, redsler, gleder, moral, sannheter, forundringer, ondskap, kjærlighet og høye grønne trestammer...

Samleboka inneholder 9 bøker om Skogland. Hver bok er på ca 50-150 sider, og boka ender opp på 574 sider. Forfatteren har tegnet fantastiske illustrasjoner (med tusjpenn) til sagaene, men dessverre er mange tatt bort i samleutgaven. Nå er det (bare) en til to illustrasjon som innledning til hver saga i tillegg til at avsnittene er merket med en tegning av en fugl på flukt. Det er mulig å låne bøkene både i samlet form og hver for seg på biblioteket (hvertfall der jeg låner bøker). I de enslige bøkene er det tatt med noen flere illustrasjoner. Skogland blir fortalt i allvitende perspektiv.

Forfatteren, Thore Hansen er i dag 70 år gammel. Gjennom sitt liv har han laget tegneserier, skrevet bøker og illustrert både egne og andres bøker. Da han var ferdig med den siste boka i samleserien bestemte Hansen seg for at nå fikk det være nok. Fra nå av skulle han vie sin oppmerksomhet til andre historier. Likevel kom han i 2007 ut med en ny bok om Skogland. Boka heter «Drømmer, lengsler og mørke skoger», og handler om vertshusholderen Smyrl, han som har et vertshus der alle skogstiene møtes. Han er ekstremt gammel, og tenker i denne boka tilbake på sitt innholdsrike liv. Har du lest Tor Åge Bringsværds barnebøker om Ruffen, sjøormen som ikke kunne svømme? Disse bøkene er det stort sett Hansen som har illustrert. Thore Hansen skriver bøker i et vidt spekter av sjangere. Fantasy, krim, noveller og barnebøker er nok det vanligste.

Handlingen: Gjennom denne fangende boka blir vi kjent med en rekke personer, vesener, sivilisasjoner, steder og tenkemåter.

Det hele starter med skogmannen Gwan, mennesket Kaim og en drage. De som blir ført sammen på tvers av raser, regler og fiendtligheter. Deres samhold, vennskap, nye venner og fiender, historie og reise fortelles om i sagaene:
1.Gutten I dragereiret
2.Reisen til den glemte byen
3.Dragebyen
4.Demonene ved elvens munning
5.Der skogsstiene møtes

Etter de fem første bøkene tar vi et skritt vekk fra de tre som er blodsbrødre, og vi beveger oss til stedet hvor Skogland grenser mot menneskenes verden. Her blir vi kjent med et nytt menneske, Zool. Om ham fortelles det i sagaene:
6.Frost og varme
7.Den vidunderlige leken

Videre fortelles det om en alv og et menneske, sammen i liv og død. Senere om deres datter, Carla. Carla, hun som hører til to verdener, både menneskenes og Skogland. Og også om den store oppgaven hun har foran seg. Sagaene heter:
8.Alvens lengsel
9.Skogene kommer

Selv om det nå høres ut som om boka er strengt delt opp, og ikke har store sammenhengen, så er det ikke slik. Alt som hender i denne boka har en sammenheng, på den ene eller andre måten.

Store meninger i boka: Gjennom Skogland, kommer Thore Hansen med utrolig mange visdomsdryss og filosoferende spørsmål. Handlingen er stort sett sammenfiltret med et spesielt budskap fra forfatteren. Et eksempel er at det eneste som er verdt å kjempe for, er retten til å leve i fred og balanse med menneskene, naturen og deg selv. I denne boka blir menneskene sett på med andre øyne enn i mange andre bøker. Her er de utenforstående, merkelige vesener. Og fremfor alt de har noen merkelige forestillinger om hvordan man lever et lykkelig liv.

– Byen er ødelagt, sa Kaim. – De fleste av beboerne er drept eller har flyktet sydover til havet. Der bør de nok holde seg, om de i det hele tatt kommer levende fram. – De vil møte det samme der, sa Beih. – Herskere og slaver … – Og når slavene får sin frihet, blir de selv til herskere, mumlet Gwan.

(utdrag)

Min mening: Skogland samlede fortellinger er en levende bok. En bok hvor Hansen beskriver en verden så annerledes enn vår egen, men som likevel har mange fellestrekk. Det hender veldig mye og jeg får følelsen av at overraskelsene står på lur rundt hver sving. Dette gjør at å stoppe å lese den er så og si umulig! Hansen skriver veldig spesielt. Jeg vil beskrive det som rett fra hjertet, ubundet og fullt av glede for historiene.

Aldri før har jeg lest en bok som dette! Fra jeg leste de første linjene, og til mine dagers ende, vil jeg nok alltid ha den dunkelgrønne skogen plantet langt inne i hjertet mitt...

- Villvetta


Buabrukernes bokanmeldelser   Nordland

 

    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.