Natten da stjernene falt ned - av Beliar

Tittel: Natten da stjernene falt ned

Forfatter: Reidar Jensen

Forlag: Lanterne

År: 1976

Sjanger: Science Fiction

 

---

 "Natten da stjernene falt ned" er ei novellesamling med 13 noveller i. Alle svært absurde og originale på en måte som ikke kan sammenliknes med noe annet. De underligste detaljer, som plastikkpalmer, jungler og geriljakrigere i et kontorlandskap, er flettet inn uten at det på noen måte blir fremstilt unaturlig eller merkelig. Novellene er fulle av slike detaljer som kan minne om drømmer og hallisunasjoner, og en kan brått lure på hva slags sinnstilstand forfatteren har vært i for å klare å hente frem påfunn som de en kan finne i boken.

Skrivestilen er enkel, selvfølgelig og artig. Setningene er oppbygd på en måte som til tider kan se formell ut, til tider se morsom ut og til tider være komplisert, på en både festlig og noe gammeldags måte.

Vi finner pratende forsidepiker og menn i blå kjeledresser som pakker verden sammen. Novellene byr til tider på et slikt grøss som rene grøssere bare kan drømme om å få til, skummelhet på et helt nytt og annet nivå enn rene skrekkfortellinger. I sin selvfølgelighet og til tider formelle tone er det ikke vanskelig å tro på ett ord.

---

Bokens bakside:

"Debutanten Reidar Jensen spenner i denne novellesamlingen over et vidt register - fra var poesi til løssluppen humor, ironi og dypt alvor. Vi beveger oss fra fremmede, undergangstruede kloder til vanlig hverdagsmiljø. Vi får høre om mannen som klatret opp i bokhyllen og nektet å komme ned igjen og om forsidepiker som begynner å snakke, vi får oppleve det moderne kontorlanskap som en farlig jungel med palmar og plastkrokodiller, og vi får en påminnelse om politisk undertrykkelse, forurensning og vår truende økologiske katastrofe. Verdens undergang er et stadig tilbakevendende tema, men boken munner likevel ut i en tone a håp i "Stillheten etterpå", hvor menneskene er i ferd med å gjenvinne kontakten med naturen."

---

Jeg vil anbefale boka på det sterkeste og hardeste. Vurder ikke et sekund å la være å springe til biblioteket og lete etter denne boka.

Buabrukernes bokanmeldelser   Nordland

 

    Beliar
Næmmen! Toppen vart visst kutta vekk. Toppen
må då vera med!:

"Tittel: Natten da stjernene falt ned
Forfatter: Reidar Jensen
Forlag: Lanterne
År: 1976
Sjanger: Science Fiction"

16/08/2012 14:51

 
    Skrivebua (vikarredaktør)
Beklager!
Min feil - jeg var litt for snar ...

Ellen EM

17/08/2012 14:52

 
    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.