Vampire Academy - av Lea Sofie_92

Bokanmeldelse av Vampire Academy av Richelle Mead

Utgitt 2005
Penguin forlag.
Ungdomsbok.
Første bok i en serie på 6 bøker.

Uheldigvis ikke blitt oversatt til norsk, ergo dette er en anmeldelse av den på orginal språket engelsk. (Men den er faktisk oversatt til svensk, og spansk blant annet. Hvis engelsk ikke er deres språk.)

Forfatteren skriver bare fantasy, dette er derimot hennes første fantasy serie for ungdommer. Hennes andre fantasy bøker er for et voksent publikum.
Omslaget gir inntrykk av det den er nettopp, en fantasy bok.

Handling referat:
“Only a true best friend can protect you from your immortal enemies.”
― Richelle Mead, Vampire Academy

Rose og Lissa er på rømmen. De har i de siste to årene levd som vanlige ungdommer. Faktum er at de er alt annet. Lissa, eller Vasilisa Sabina Rhea dragomir er prinsesse av Moroi og Dhapmir samfunnet. Rose er hennes vokter og hennes bestevenn. De bodde i lag på internat skolen Vladimir academy i Minnesota, før det skjedde noe. For å beskytte Lissa drar de bort fra skolen og lever som mennesker ute i menneske verden. Sånn går det i to år, for det unngåelige skjer. De blir funnet av folk fra skolen og må tilbake til skole livet.

Fordi de har mistet to år, blir Rose påtvunget en privat lærer.
“Dimitri: "She might be wild and disrespectful, but if she has potential—"
Rose: "Wild and disrespecful? Who the hell are you anyway? Oursourced help?"
Kirova: "Guardian Belikov is the Princess Lissa's guardian now, her sanctioned guardian."
Rose: "You got cheap foreign labor to protect Lissa?”
― Richelle Mead, Vampire Academy
(privat læreren som snakker på hennes vegne, da rektor har mest lyst til å utvise henne.)

Hun må trene med han både før og etter skolen. Det er nemlig ikke bare moroi og dhapmir i dette universet, det er og de farlige Strigoi. De udødelige vampyrene som dreper for å få blod. De er raske, hensynsløse og nesten ustoppelige, (bare ild og en stake gjennom hjertet dreper dem.) Dhapmir blir fra en tidlig alder opplært til å beskytte Moroi fra farer som Strigoi. Siden Rose var flink før hun dro fra skolen, og er naturlig sterk og fort får hun derfor en privat lærer. Ting er at privat læreren er en kjekk 22 åring.

Snart begynner både hun og lissa og merke at noe er i gjerde igjen. Men burde de ikke være trygge hær? Denne gangen?

-----------------

Min mening:
Denne boken har alt.
En kjærlighets historie.
Et sterkt vennskap.
Ungdomskole skildringer (litt forskjellige fra våre egne, vi tar ikke å drikker blod før vi går i matsalen.)
Uforutsigbar handling.
Flott humor og gode replikker.
Og selvfølgelig, en masse gutter å dåne \ dagdrømme over.
------
Det er ikke for ingenting at dette er yndlings boken min.

Historien er skrevet i første person fra Rose, sitt stå sted. Dette fungerer bra. Av og til får vi tilbake blikk fra tiden før de dro, via Rose sine tanker.
Sjangeren: Dette er som sagt en bok om vampyrer, de bor i U.S. A så historien er lagt til steder vi kjenner ellers er det mye nytt leseren må ”lære” seg for å kunne nyte boken til det fulle.

Bildebruk:
Richelle (forfatteren) er overraskende god på å unngå klisjeer. Og de få gangene hun bruker de gjør hun der på en så god måte at det ikke gjør noe at de er klisjeer.
Tema: Det er så mange elementer her (vennskap,kjærlighet. Etter hvert politikk og) Men ingen av tema-ene blir hoved fokus, alle er like viktige. Som dere forstår kommer temane frem på en god måte, trur ikke forfatteren kunne skrevet det på noen bedre måte.

Holdninger:
Boken fremstår tingene i et realistisk lys, det blir verken for romantisk, klisjé fylt eller for realistisk. Rett og slett en god blanding.
Karakterene:
Rose er en flott sterk heltinne. Hun jobber hardt på skolen, og er alltid der for Lissa.
“Lissa and I had been friends ever since kindergarten, when our teacher had paired us up together for writing lessons. Forcing five-year-olds to spell Vasilisa Dragomir and Rosemarie Hathaway was beyond cruel, and we’d—or rather, I’d—responded appropriately. I’d chucked my book at out teacher and called her a fascist bastard. I hadn’t known what those words meant, but I’d known how to hit a moving target.
Lissa and I had been inseparable ever since.”

― Richelle Mead, Vampire Academy

Tatt fra en av deres første dager tilbake da en av jentene på skolen plager Lissa.

“I crossed my arms over my chest. "Are you lost, little girl? The elementary school's over on west campus."

A pink flush spread over her cheeks. "Don't you ever touch me again. You screw with me, I'll screw you right back."

Oh man, what an opening that was.”
― Richelle Mead, Vampire Academy


Flott rollemodell, og heldigvis kan en si, har hun feil og. Hun kan være vel impulsiv, la seg styre av følelsene og ikke fornuften, og som hun sier det selv, må ta matte for idioter. (hjelpe gruppe\ klasse for de som sliter med det.)

Lissa: skjør, empatisk, jente. Hun har det tøft etter at foreldrene hennes og broren hennes døde i en bilulykke et par år siden. Prøver å leve opp til folks forventninger av henne.

Dimitri: Tøff, beskytter (det er nå sånn de har oversatt guardian i de svenske bøkene.) Med elvene til Rose kaller han en gud. Og dette er ikke uten grunn, han er en av de beste beskytterne på skolen, kanskje i hele samfunnet.

Jeg vet jeg burde påpeke noen negative ting med boken. Men ærligtalt, jeg greier ikke og finne en eneste dårlig ting med denne historien. Richell er veldig flink på å unngå klisjeer, skriver flotte replikker (både kjappe humoristiske og smarte sitater), skrifter fra humor til alvor til spenning i akkurat rette øyeblikk. Det blir aldri kjedelig. Og dermed blir det heller aldri forutsigbart. Karakterene er troverdige og flere dimensjonelle.

Alt i alt. Jeg ser ingen grunn til at du ikke skal finne denne boken og lese den. Så kan du se for deg selv om du liker den så mye som meg, eller har andre meninger på ting.

Buabrukernes bokanmeldelser   Nordland

 

    Happy trotty me
Hvis du har lest denne boken tenkte jeg å tipse om
like bøker:
the convenant av jnnifr armentrout
mythos academy av jennifr estep


30/04/2012 19:03

 
    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.