Referat fra Skrivebuatreff 2010

REFERAT FRA SKRIVEBUATREFF 2010

 

Tid: 01. 07. 2010 – 04. 07. 2010

Sted: Singsaker skole

Antall til stede: 29

 

Dag 1:

Torsdag hadde vi ikke noe offisielt program, dagen ble stort sett brukt til å bli kjent med hverandre. Arrangørene brukte mye av tiden denne dagen til å finpusse på programmet, samt å følge deltakerne fra togstasjonen og til skolen, etter hvert som de kom til byen.

Dag 2, offisiell start på programmet:

Natten gikk stille uten noen problemer. Thale og Daniel var nattevakter første periode, Ida og Sissel andre periode.

Fredag morgen startet vi frokosten klokken 08:30, som ble stelt i stand av nattevaktene. Deltagerne ble vekket med musikk. Etter at frokosten var over og bordene ryddet begynte programmet med velkomsthilsen+informasjon, der Daniel fortalte litt om hva som kom til å skje på treffet, samt ga litt praktisk informasjon. Videre fortsatte programmet med bli-kjent-leker, før vi hadde tilbakemeldingsgrupper. Her ble deltakerne delt inn i fire forskjellige grupper, ledet av arrangørene. Her kunne deltakerne gi og få tilbakemelding på tekster de selv hadde skrevet.

Etter lunsj fikk vi besøk av Ingelin Røssland, som pratet litt om det å gi ut bok og hvordan du vet om en ide er bra eller ikke. Til middag ble det servert taco, noe som virket til å falle i smak hos alle deltakerne. Dette var et måltid som var veldig praktisk, ettersom alle kunne plukke det de ville ha, og vi slapp å tenke så altfor mye på allergier og lignende. Mona fra skrivebuaredaksjonen kom også og hilste på oss denne kvelden, og det ble blant annet pratet en del om fremtiden til skrivebuatreff og hva vi kan gjøre for at skrivebua.no ikke skal bli nedlagt. I tillegg hadde Mona med seg en hel pose skrivebuasjokolade, som ble fortært i løpet av treffet og det ble tatt gruppebilde av alle deltakerne, bortsett fra 4 stykker som ikke var til stede.

Til slutt på kvelden hadde vi litt underholdning, og blant annet leste Kristine Oseth Gustavsen høyt fra boken sin ”I dypet av en ruin” og det ble vist en video med bilder fra det forrige skrivebuatreffet. Klokken 11:30 var det stilt i lokalet.

Dag 3, workshops:

Natten gikk stille og rolig for seg uten noen hendelser. Nattevakter første periode denne dagen var Ingrid og Thale og Daniel og Sissel andre periode.

Som dagen før startet denne med frokost klokken 08:30, stelt i stand av nattevaktene, og deltakerne ble vekket med Sissels musikk. Etter at frokostbordet var dekket av begynte hovedarrangementet på treffet: workshoppene. Hver deltaker var med på 2 workshopper. Den ene ble holdt rett etter frokost, den andre etter middag. De forskjellige workshoppene som ble holdt var:

Diktworkshop med Daniel:

Gruppe 1:
Her ble det pratet litt om hva et dikt egentlig er og hva deltakerne forbinder med dikt. Videre lærte gruppe én litt om dikt-gåter, hva som kjenntegner en dikt-gåte, og fikk prøve å skrive en selv. Etterpå ble det snakket litt om hvordan en kan bruke tankekart til å planlegge dikt, eller for å komme videre hvis du sitter fast i et dikt. Deltakerne fikk også prøve å lage et tankekart som kunne brukes til å planlegge et dikt. Til slutt gikk vi gjennom et oppsett man kan bruke når man bearbeider førsteutkast til egne tekster, og når man kommenterer andre tekster, før deltakerne fikk prøve å bruke dette oppsettet til å kommentere et dikt.

Gruppe 2:
Gruppe 2 fulgte samme program som gruppe 1, med unntak av at istedenfor dikt-noveller gikk de gjennom hvordan man kan bruke aviser for å trene kreativiteten, og for å finne inspirasjon til dikt.

Novelleworkshop med Ingrid og Ida:

På novelleworkshoppen jobbet vi hovedsaklig med å snakke om og diskutere rundt sjangeren novelle. Vi startet med å skrive ned de viktigste kjennetegnene på en novelle med hjelp fra deltakerne på workshoppen, og vi snakket litt rundt hvert punkt. Etterpå leste vi opp en novelle som Daniel hadde skrevet i 8. klasse for å så analysere denne i form av diskusjon i gruppa. Grunnen til at vi valgte den novella var at vi ville bruke en som hadde en del mangler slik at vi kunne peke på hva som burde vært der, i stedet for hva som var der. Det ble ivrig diskusjon og masse gøy me denne workshoppen, alt i alt veldig vellykket!

Dramaworkshop med Thale:

På dramaworkshoppen ble det mest lek og morro. Det var åpent for at deltakerne kunne komme med egne forslag, noe de gjorde. Leker som ble lekt var blant annet stiv heks, ”romeo, romeo” og frys. Det var ikke noe konkret mål for denne gruppen, utenom at alle skulle ha det gøy og bli bedre kjent. Dette var svært vellykket, og deltakerne fortsatte med lekene lenge etter at workshoppen var ferdig.

Etter den første workshoppen hadde vi lunsj, før vi fikk besøk fra Panthera Publishing, et forlag som gir ut bøker av og for unge voksne. De snakket litt om forlaget og om prosessen fra manus til utgitt bok. Denne dagen ble det servert pizza i flere varianter. Da det var ryddet opp etter middagen fortsatte vi med workshoppene.

 

Dag 4, avslutning:

Bortsett fra en liten krangel gikk natten stille og rolig for seg. Nattevakter første periode denne natten var Daniel og Thale og Ingrid og Ida siste perioden.

Frokost denne dagen ble servert til samme tid som de andre dagene, men vi ble noe forsinket på grunn av at flere deltakere brukte veldig lang tid på å stå opp. Denne dagen hadde vi forholdsvis lite på programmet, ettersom flere av deltakerne reiste tidlig.

Etter frokost begynte avslutningsseremonien. Her snakket vi litt om hva som hadde skjedd på de forskjellige workshoppene, og både diktet som ble kommentert i dikt-workshoppen og novellen som ble kommentert i novelle-workshoppen ble lest høyt, samt at de forskjellige gruppene ga et sammendrag av kommentarene de hadde skrevet. Så ble det snakket litt om hvordan folk syntes treffet hadde vært, før vi begynte på dagens hovedattraksjon: kåringen av årets skrivebuamenneske. Dette var en premie som ble gitt til den personen som arrangørene mente hadde utmerket seg mest det siste året. Det ble blant annet lagt vekt på hvor mange tekster vedkommende hadde gitt ut det siste året, antall kommentarer de har skrevet i forhold til antall tekster, kvaliteten på tekster og kommentarer, og sist men ikke minst hvor flink de har vært til å holde aktiviteten oppe over tid. Dette viste seg å være en så vanskelig oppgave at det ble to vinnere, som hver fikk et gavekort på ark. I tillegg fikk Kristine Oseth Gustavsen et gavekort for innsatsen hun har gjort for skrivebua opp gjennom årene, samt for hjelpen hun ga oss på treffet.

Da avslutningsseremonien var over begynte oppryddingen, og deltakerne reiste etter hvert utover ettermiddagen. Klokken 16:00 var treffet offisielt over, og dørene ble lukket og låst kort tid etter.

 

 

 

SKRIVEBUATREFF   Nordland

 

    Lollyn
Åååh... :']
Det hørtes kjeempegøy ut!
Så dumt jeg ikke fikk vært der. Jeg håper det blir lengre sør i landet neste gang. Kanskje i nærheten av Kr.sand? =D

Men åå, så gøy det hørtes ut med den novelle og dikt tingen og oioioi... Jeg har så lyst til å være med. C:

Og det med at Panthera kom og sånn var jo dødskult da. Håper at de kommer en gang jeg planlegger å komme ^^

Åsså jaa.. =] Jeg vil på buatreff!18/08/2010 16:28

 
    Ferskenstein
Er det en hemmelighet hvem som ble årest Skrivebuamenneske(r) ? (aa)

Og ellers synes jeg det hørtes veldig, veldig koselig ut. Har så lyst å være med, men jeg har aldri tid eller mulighet til å dra. Det er veldig synd. Hm .. Høres kjempegøy ut med workshoppene :''3

18/08/2010 16:32

 
    DanielKE
Huff, nå har jeg glemt å få med hvem det var som
vant i all hast med å bli ferdig. Kan legge ut hele
Årets skrivebuamenneske-talen så får dere litt mer
info om hele opplegget. Kan jo også røpe at de
heldige vinnerne var Gledeslerken og Beliar.

20/08/2010 12:13

 
    Alperosen
tror du mener dikt-gåte og ikke dikt-novelle oppe i
diktworkshopavsnittet der ...

men yay<3

23/08/2010 08:17

 
    Beliar
Ja, nå kan de som ikke var der lese gjennom dette
her og angre seg!

:3

03/10/2010 14:44

 
    Fluesopp
Hørtes utrolig morsomt ut! :D Det må jeg dra på engang. Visste ikke at det var overnatting og slikt, men det er jo bare kult :p Jeg lurer på hvor det var hen, for jeg finner det ikke :/ det var vel snakk om oslo elr trondheim, tror jeg? Faktisk håper jeg ikke det var Trondheim , det hadde vært så kjipt, ettersom jeg bor der, heh ;p Jeg visste ikke at det skulle være treff før nå, så kanskje det kan bli litt mer oppmerksomhet rundt det neste år? Kan hende jeg er veldig fjern da mn...

08/12/2010 15:10

 
    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.