MANUSKONKURRANSE!

Har du lyst til å skrive manus? Har du lyst å få eget stykke framført på skrivebuatreff 08?

I anledning med skrivebuatreff 08, vil programkomiteen arrangere ein liten manuskonkurranse. I år satsar programkomiteen på eit tvers igjennom solidt program. Derfor vil vi vere tidleg ute.


Vi tenkje på å ha eit variert program. Skrivebuatreff skal ikkje berre vere eit treff der vi skriv, kjernen i treffet er å få samla ungdommar frå heile landet for å bli kjend med kvarandre. Ulike gode aktivitetar og leikar kan vere med på å “lette trykket” mellom deltagarane. Teaterspel er ikkje berre kjekt, men også ein god måte å bli kjend på! Derfor satsar vi på teaterseminar i skrivebuatreff 08!

Derfor har programkomiteen iår gleden av å arrangere manuskonkurranse!
Vi vil utfodre de bebuara til å skrive eit manus til eit teaterspel som skal øvast inn og synast fram på skrivebuatreff 08!

Manusa vil bli lagt ut på skrivebuatreff 08 sin heimeside for avstemning, etter ein gitt dato. Vi kjem å velge ut dei beste til å ta del i avstemninga. Det manuset som får flest stemmer vil bli brukt under teaterseminar på skrivebuatreff 08! Ekstrapoeng av dommarane vil og vere med å avgjere kva manus som vil bli brukt.

Du treng ikkje å delta på skrivebuatreff 08 for å sende inn manus, dette er ei konkurranse der alle som er medlem av skrivebua.no kan delta!

Manuset du velge å sende inn, må gjennom ein viss sensur før den bli godkjent, ver viktig på desse punkta når du skriv!

-Husk på å skrive manuset som eit teatermanus. Ei knallgod historie skrivd som ei novelle blir ikkje teken med. Husk kven som seier replikkane, og kva rollefigurane gjer undervegs. (Sjå forslag for korleis eit teatermanus skal sjå ut)

- Tenk på at når manuset ditt skal bli spelt i form av teater, bør den ikkje vere for lang. Det heile skal øvast inn i løpet av nokon timar på skrivebuatreff 08. Derfor vel vi å setje opp ein begrensa varighetslengde. Heile framsyninga bør
ikkje vare lenger enn 15 minutt. Så når du tenkjer handling, ikkje tenk for langt!

- Det skal vere mogeleg å gjennomføre det du skriv scenisk. Det er mogeleg å foreberede nokon enkle rekvisittar til spelet, men det må vere særs realistisk. Så husk at alt av det sceniske du velg å ta med i manuset, skal vere lett å få tak i! (Men det er mogeleg å få kjøpt inn småting som matvarer, kunstig blod, skumm, bomull og sånne ting som er med å gjere forestillinga litt meir levande)

- Forestillinga kjem til å foregå innandørs, så det er fint om du tenke scener innandørs når du skriv. Det er berre eit ekstra pluss. Men viss du allereie ser for deg handlinga skal foregå utandørs, så skal vi la det gå gjennom sensuren. Men igjen, tenk realistisk angåande det sceniske!

- Rollebesetningane skal bestå av 7-10 roller. Husk at framsyninga skal spelast av heilt normale folk utan nokon som helst ærfaring innan teater. Så det er bra om rollene er forholdsvis enkle. Det er fint viss det er litt jamnvekt mellom rollene. Det børr ikkje vere eit stort skilje mellom rollene. Ikkje la dei samme personane ha fokuset heile tida, innvolver alle rollene.

- Det er selvfølgelig visse ting du bør tenke på når du skriv, og det er at innholdet ikkje skal vere støytande på noko vis.
Viss du skriv om tema som er litt utpå kanten, kan du forvente at det ikkje går gjennom sensuren. Garder deg!

Bruk tid til det manuset du eventuelt sende inn. Husk at halvferdige manus, dårlig gjennomtenkte manus, uforståande manus, og sjølvsagt plagierte manus går rett i søpla.

Ellers kan du skrive kass sjanger/tema du har lyst til. Her er det verkelig lov til å vere kreativ. Dei som får manuset sitt valgt ut og framført blir selvfølgelig honorert på ein eller annan måte.

Når vi legg ut manusa til nettavstemning på skrivebuatreff 08 sin heimside vil manusa blir anonymisert. Dette er fordi alle skal ha like gode odds. Det skal ikkje bli valgt utifrå den som skriv.

Har du lyst til å prøve deg? Ikkje nøl! Dette blir eit særs spennande prosjekt.

Her er eit utdrag frå eit manus. Dette kan hjelpe deg litt på vegen når du skriv. (NB: Dette er eit filmanus, husk at det du skriv skal vere eit teatermanus!)

Rolle1 – Marie
Rolle 2– Ari-Antån
Rolle 3 – Anita
Rolle 4– Hilde
Rolle 5– Ellinor
Rolle 6– Aurora


Marie står ved kirsebærtreet. Hun lukter på en blomst, og ser trist ut. Stemmen hennes høres, men munnen hennes beveger seg ikke. Det er som om hun tenker.
Marie: Det er snart ett år siden det skjedde.
I et tilbakeblikk ser vi hvordan Marie og Aurora løper leende nedover en vei, før scenen skifter tilbake til Marie ved treet.
Marie: Noen ganger lurer jeg på om jeg kunne ha forhindret det. Noen ganger lurer jeg på hvem sin feil det egentlig var. Noen ganger lurer jeg på hva som egentlig foregikk. Men mest av alt lurer jeg på… hvorfor.
Kameraet sveiper over en liten by.
Marie: Dette er hvor jeg bor. Et helt vanlig sted, igrunn. Her er det verken magi eller trolldom, men stedet vil alltid bety noe spesielt for meg. Her er det biler og busser og dagligvarebutikker, sikkert ikke så forskjellig fra hjemstedet ditt. Her et sted bodde hun også. Aurora…
Scenen skifter til kirsebærtreet, men Marie står ikke der nå lenger.

(skrevet av gcbaby)
Når du har ferdig og har finpussa på manuset ditt, så send den på mail til

programkomiteen_buatreff@hotmail.com

Husk å skrive skrivabuanamnet ditt under.

Vi sett ein foreløpig frist til innsending: 1. Februar. (Men det er lurt å starte tidleg. Slik blir manuset betre)


Sleng deg på, du og. Friskt mot folkens, dette blir kjekt!

Hjartleg helsing
Nattvindens gråt og resten av arrangørane.

SKRIVEBUATREFF   Nordland

 

    Dragestøv
Høres morsomt ut =)

16/11/2007 18:23

 
    SKRIVEBUATREFF
Det trur vi at det kjem til å bli. Derfor så e det kjekt om du vil prøve deg ut:)
-Nattvinden.

16/11/2007 18:27

 
    Rust
tøft :D

16/11/2007 18:49

 
    Alfonso
Herlig, Eva!

Jeg har også slengt hele innlegget her ut på hjemmesida vår. Andre opplysninger og diverse dilldall som kan være kjekt å få med seg legger i ut der, så ta en svupp innom hjemmesida vår med jevne mellomrom!

Ellers vil jeg bare benytte anledningen til å fortelle at vi er i søkefasen med tanke på lokaler og trykkerier ; ) Et X-antall søknader er sendt ut, og nå venter vi spent på svar!

Men til de nevnte heftene, så trenger vi fremdeles bidrag!

16/11/2007 18:49

 
    SKRIVEBUATREFF
Alfonso, kan du gjenta fristen for innsending av bidrag til heftene?

16/11/2007 18:54

 
    Elaht
Åå, så gøy!=D Men et spørsmål; kan de som er med og arrangerer være med på konkurransen?^^

16/11/2007 19:00

 
    Alfonso
Hvis det var et hint om du kunne skrive, så er jeg sikker på at det går bra, Thale.

Nattvinden, vi satte vel ingen frist for når vi ville ha inn de bidragene til heftene. Nå har vi imidlertid sagt til trykkeriene at vi regner med å kunne ferdigstille manusene i løpet av januar måned, så vi burde ha de inn i løpet av desember og starten av januar. Vi burde kanskje legge inn et innlegg om det også. Jeg kan ihvertfall oppdatere det på hjemmesida nå med en gang.

16/11/2007 19:05

 
    Blomsteralv
Så dritgøy! Sitter faktisk å skriver på et par manus, så dette føler jeg er en ganske interessant oppgave! Hehe... Men det er synd jeg ikke får vært med på buatreff selv, da... :'(

16/11/2007 19:10

 
    Cheesman
jeg har noen tanker om dette. først vil jeg bare anbefale programmet Celtx. Dette formaterer det du skriver til et profesjonelt manus (både film og skuespill), og er meget lett å lære. Eksisterer på norsk. Det er gratis og kan lastes ned fra http://www.celtx.com/overview.html. Men nok om det. for det andre så hadde jeg gjerne sett at fremføringen ble filmet, av opplagte grunner. ellers må jeg si at dette var et lurt tiltak, og programmet virker enda mer lovende enn i fjor. stå på.

16/11/2007 19:41

 
    desperantkyss
genialt!

16/11/2007 22:35

 
    FG-49
Nei og nei, det her hørtes kjempe spennende ut! Lurt kommet på!

17/11/2007 10:12

 
    Nattvindens gråt
Ditta blir bra. Og Cheesman. Tusen takk for herlig tips! Det e sikkert til kjempehjelp til skrivinga. ^^

17/11/2007 11:16

 
    Pjokken
øhm, hele oppgaven virker litt fucked. I og med at "sensuren" er totalt nazi og relativt dum. Femten min med ti roller og likt fokus? Tema på kanten? Hva er det? Og det kan ikke være støtende overfor noen? Dette reagerer jeg sterkt på. virker jo helt hinsides logikken. Og øhm, kan dere forklare konseptet tema på kanten? Eller hvor grensa går på støtende? Og dere snakker om at en del manus skal vinne, burde det ikke da være forskjellige typer? Ikke bare "storoppsettninger" med ti roller? F.eks dialoger og monologer? Det er jo kjempekult med få roller. Eller kanskje det er bra med tre-fire roller i noen?

i det hele tatt blir jeg ganske kritisk med så mange idiotiske påstander, sensurbegreper og tanker. tanker som at det er en kjempefordel å se for seg innendørsscener. Dette er jo hinsides logikk. Skulle det være enklere å ta en scene fra ei skrøpelig, hullete, vindforblåst hytte på fjellet hvor gulvet rister, enn en enkel solskinnsscene fra en fotballbane? omg. jeg mener altså å være litt kritisk her, men det er positivt ment..:D (sier vi)

18/11/2007 01:01

 
    Cheesman
"fucket" er kanskje feil ord. det med sensur og tema på kanten har vel noe å gjøre med at på skrivebua kan man være alt fra 10 til 20 år, og tatt reglene om selvskading og selvmord i betraktning, så vil jeg si at det er rimelig med sensor her. stykket er ment som underholding - ikke kunst - og det er derfor greit om folk har det gøy i stedet for å bli voldtatt på en scene. forestill deg at du for eksempel er en hardkokt emo, og så skal folk fremføre et stykke om hvor teit det er å være emo. det er hvorfor det ikke skal være støtende mot noen. ti roller på femten minutter for å inkludere flest mulig folk og likevel ha noe som kan gjennomføres. da kan man ikke bare la resten se på mens tre stykker har det moro. og det med innescener. jeg har vært en del på teater gjennom livet - gjennom skolen - og det er plenty av stykker hvor de bruker den samme scenen gjennom hele saken. Faderen, En draum om hausten, Lille Eyolf - for å nevne noen. Alle disse har hatt innescener, fordi det passet til stykkene, riktignok, men det sier seg selv at det er lettere å sette fram et spisebord og fire stoler enn å kjøpe inn kunstgress. men ja, det står strengt tatt at man kan skrive utescener om man virkelig vil. Kort og godt mener jeg at dette er helt respektable rammer som alle burde klare å akseptere. om man absolutt må skrive om selvmord og slikt, så kan det kanskje være like greit at det ikke kommer gjennom. og så er det alltid et mord med i skuespill. skjer søren meg hver eneste gang! men det jeg egentlig skulle - dvs bortsett fra å gjenta det som står skrevet - var å nevne at det kanskje er lurt å skrive med tvekjønnede personer i stykkene. altså at både jenter og gutter kan spille samme person, i og med at 80 % sikkert er jenter på treffet.

18/11/2007 01:18

 
    Nattvindens gråt
Tusen takk Cheesman. Du sa det eg prøvde å forsvare meg med igår, då eg blei nesten angrepen av Pjokken på msn. Og det er sjølv lett å tenkje seg kva som er utpå kanten og kva som er ikkje. Og viss du skriv om noko som er ut på kanten og meinar at det sjølv ikkje er det, så er det kanskje for å provosere. Uansett, reglane er laga her, og dei blir ikkje laga på nytt. Cheesman forsvarar godt her. Og kan vere lurt det med tvekjønning, men det går jo og ann at jentene spelar guttar. Det er jo ikkje so uvanleg.

18/11/2007 13:40

 
    Alfonso
Altså, jeg setter pris på meninger som går imot andre meninger, og jeg setter pris på at du vil starte opp diskusjon rundt det du mener er feil, Pjokken, men jeg må få lov til å påpeke at jeg syns det er litt tragisk og litt trist at du pirker på ting du egentlig forstår.

Jeg mener, "ting som er på kanten". Jeg tror, helt ærlig, jeg tror at alle, absolutt ALLE, og det inkluderer også deg, skjønner hva uttrykket "på kanten" betyr. Du forstår også hvorfor vi må ha en viss form for sensur. Du forstår hvorfor arrangørene må sette grenser og regler, og du forstår hvorfor vi må ha en tidsbegrensning. Hvis alt det der likevel strider imot all din logikk, så kan jeg dessverre ikke hjelpe deg...

For å utfylle det Cheesman allerede har svart; Sensuren kommer sannsynligvis ikke til å bli "mer nazi" enn at "realistiske" ting kommer igjennom. Forskjellige nettsteder, inkludert Bua, har en viss form for sensur, og det er bare noe vi må godta. Hele ideen er å få litt variasjon inn i arrangementet, og vi tror det er en fin måte å knytte deltakere sammen på. Det er baktanken. Det er ikke meningen å sette opp et rollespill som er "på kanten" for å provosere, eller støte noen. Cheesman trekker fram et godt eksempel, og du kan jo tenke deg at handlinger som bygger på fremmedfrykt, kulturkollisjoner, raseforskjeller o.l. ogå kan virke støtende.
At det skal være innendørs forstår du også, i og med at hele arrangementet holdes inne og de fleste rollespill og slikt holdes innendørs på en scene.

Ideen, reglene og kravene er skrevet av programkomiteen, den har blitt godkjent av alle arrangørene, og de blir stående slik de er, slik Nattvinden også påpeker.
Vil du fortsette diskusjonen så får vi enten ta det over MSN, eller jeg kan opprette et nytt forum på hjemmesida.

18/11/2007 15:55

 
    Nattvindens gråt
Takk takk Alfonso..

21/11/2007 16:43

 
    Nattvindens gråt
Eg lurar på om det er nokon som held på med eit manus?


12/01/2008 17:26

 
    Nalawa
Eg har skrivi noko tull, men det har berre seks roller, så det blir jo uaktuelt uansett:P

27/01/2008 14:40

 
    Nattvindens gråt
berre send den inn du:)

27/01/2008 17:18

 
    Blomsteralv
Uff... har prøvd å skrive, men det blir for langt. Dessuten skal jeg ikke en gang være med på treffet... :'(

27/01/2008 17:29

 
    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.