Skrivebua har endret noe på reglene

Nå er saken den at vi har måttet gå til det skritt å stramme inn på reglene. Tekster som konkret beskiver selvskading og selvmord blir slettet. Redaksjonen innrømmer at tekster om selvskading og selvmord er vanskelig å forholde seg til, og ville helst ikke hatt dem her. Det hadde vært enklest for oss. Men vi forstår at noen har behov for å skrive om det. Andre igjen flørter nok mer med temaet. Så, hvis du ikke absolutt må, ser vi helst at du ikke sender inn tekster rundt temaet. Uansett vil du bli oppfordret til å beskrive følelsene.


Vi har tidligere hatt oppe dette temaet. Dette var utgangspunktet for den forrige diskusjonen:
I redaksjonen har vi en alvorlig diskusjon om alle tekstene om selvmord og selvskading.

Det kommer en god del tekster som handler om selvskading og selvmord. Tekstene hver for seg er ikke så skumle/nifse, men summen av alle tekstene er kanskje mer alvorlig enn vi har trodd til nå.

Intensjonen med Skrivebua har alltid vært å gi folk et skrivested. Vårt mål har definitivt ikke vært å gjøre noen syke. Dette er derfor særdeles alvorlig for oss.

Er Skrivebua blitt et sted der man dyrker det mørke, det triste og det vonde?
Har vi nå en haug med ungdommer som i stedet for å skrive av seg problemer, skriver på seg problemer?

Det er veldig vanskelig for oss å avgjøre om en tekst som kommer inn til oss er et rop om hjelp, eller om det rett og slett bare er en litterær tekst om selvmord/selvskading.


Grunnen til at vi har strammet inn, er at den bedringen vi så i starten er borte nå.

Diskusjonstorget   Nordland

 

    Aniso
Syns dette vedtaket er bra. Skrivebua burde være et glad sted, ikke fyllt av tekster om selvmord og elendighet. =)

06/09/2006 13:58

 
    sindrekolberg
Jeg synes dette er et veldig dumt vedtak. Skrivebua er et sted med ffrihet til og skrive, også skjer det at selvmord og selvskadingstekster blir fjernet? Det er dumt imed at mange trenge rog få ut slike ting, feks hvis noen kutter seg så ser det fint og få skrevet det, det hjelper faktisk. På en annen side, så finnes det faktisk sider for slik (ta dikt.no feks). Men jeg syne svirkelig bua skal være et sted for fri boltring av tanker og fobier. Jeg beklager men jeg tror dette kommer til og vekke stor missnøye og til og med at noen slutter på bua. Aniso: Hvorfor ikke selvmord? Det går da ann og skrive en humoristisk tekst med selvmord og elendighet.

Så etter min mening: tillat selmord\selvskadingstekster men legg lista lavere;) Takk for meg!

06/09/2006 14:28

 
    Rust
Hm.. Ja. Er jo enig, har ikke så mye mer å tilføye. Blir litt rart uten noen av de nifse selvmordsgreiene, men jeg skjønner jo poenget i det dere gjør <3 Takker i samme sleng for et fantstisk nettsted =ø)

06/09/2006 14:28

 
    Rocky
Definitivt enig med Sindre! Folk opplever mye sørgelig innen det temaet, og som Sindre sier, det hjelper mye å skrive om det, å lette på følelsene. Få tips fra andre kanskje, oppmuntringer, som får en til faktisk å slutte... Synes at folk burde få lov til å skrive om det! Som sagt er jo Skrivebua et sted hvor folk skal få skrive om egentlig det de vil (unntatt plagiat, aandre språk osv), er det ikke? Jeg synes da også dette var litt dumt.. Ja, hm, det var min mening :/

06/09/2006 14:52

 
    desperantkyss
Jeg begynte for litt siden på dikt.no, men jeg er ikke der så mye, fordi det ikke var på langt nær så mye frihet som på Bua. Jeg synes man skal ha frihet til å skrive om de temaene man vil, og likevel er det kanskje litt dumt :S

06/09/2006 15:00

 
    Mealroint
Det er så mange utallige mennesker som bruker skriving som sin eneste terapi og et godt kommunikasjonsmiddel når det gleder vanskelige tema. Det er akkurat disse temaene dere vil ha fjernet, folk trenger å skrive om! Skal skrivebua hemme et menneske med å få ut sine følelser? Som vi har kunnet gjort så lenge? Nei, jeg skjønner begge sider av saken, men vær så snill og tenk på disse som må få ut slit og vansker om disse temaene. Det er nemlig heller ikke lov til å skrive om slike tema på dikt.no, og dermed har dere kanskje fått flere brukere ved at dere - inntil nå - ikke hadde noe reglement på selvskading og selvmordstanker etc. Think twice!

06/09/2006 15:25

 
    Jemimia
Der kom det! Så mye som har skjedd på de få dagene jeg har vært borte. Nei, jeg kunne tenke meg når den forrige diskusjonen ble satt opp, at det kom en tåpelig regel som dette. På tross av utallige kommentarer som rådet dere til å ikke innføre en slik regel så gikk dere hen og gjorde det likevel. Selv har jeg ikke skrevet om selvmord/selvskading, men det skader meg ikke å lese om det. Skulle noen tekster sette ideer i hodet på folk, så har vel de det ikke greit fra før. Er det ikke nettopp frihet en trenger når en skader seg selv og går rundt med selvmordstanker og gjerne vil skrive om det? Og nå skal et et utrolig ugjennomtenkt vedtak hindre det? Nei, nå har Skrivebua synket lavt. Skulle til å si at det finnes ytringsfrihet her i landet, gudskjelov, men det gjør det jo ikke på Skrivebua lenger. Enig med Sindre, dette kommer dere til å miste brukere på. Selv jeg har mistet interessen.

06/09/2006 15:47

 
    FG-49
Jeg er enig med Reefer. Har syns det har vært litt rart at dikt.no har hatt regler på akkurat det der siden brukerne her er genereltsett yngre her.

Jeg sysn det er like greit at de tekstene ikke her her mer, men det er litt synd at mye god ltteratur forsvinner bare for de har litt feil vinkling på ting. Syns det skal ver en forskejll på positiv og negativ vinkling av en sak. Noe passer godt som litterert virkemiddel, mens mye annet blir bare for å få oppmerksomhet.

Tror nok de fleste er litt lei av alle emo'ene som skriver om slike ting. Ting komme som regel til et punkt der ting har blitt gjort så utrolig mange ganger før, og da er det ikke så spennede og lese. Så på et vis har nok tekster omhandlet selvskadling blitt en smule klisjee( om for tiden er det nok hippt å skrive tekster om klisjèer. jeg forstår det ikke)

Men bare en helt annen ting til dere i redaksoene: Hadde det vært mulig å fått litt mer utfordringer, skrivemessig her på bua. Har snakket med folk på bua, og jeg er enig selv, i at vi utvikler oss, men det gjør ikke bua. Så hadde det vært mulig å fått til noe som hadde vært til inspirasjon og utvikling. (ikke at bua ikke har de verdienne, men at det kunne ha vært enda bedre) (å en ting til, vinnerene for en måned kommer alt for sendt, neste måned er nesten over før de blir trekt)

06/09/2006 16:14

 
    trestjerner
Jeg synes ikke det er så mange sånne tekster egentlig. Og noen folk sliter faktisk, og da er det jævlig vanskelig å gå å holde det inne. Noen få kommentarer på en tekst om noe du synes er hardt kan faktisk hjelpe en hel god del. Uansett om du har det jævlig trenger det ikke være så mye som skal til. Derfor synes jeg det er trist at tekstene blir fjernet, noen kommentarer kan være akkuratt det de som skriver disse tekstene trenger akkuratt da. Dessuten, er det lettere å skrive tekster utifra negative ting synes mange. Nå er ikke bua et psykologhjelpsted så man burde kanskje ikke legge ut alt for 'syke' ting men det synes jeg igrunn at man skal klare å dømme selv når det blir for drøyt. Dere i redaksjonen kan jo fjerne ting som er for drøyt og, men å ta vekk alt og bannlyse det helt, det synes jeg er dumt.

06/09/2006 16:25

 
    Akaila
Hmm... Jeg må si at jeg er ganske enig med Reefer. Jeg vil ikke at noen innlegg blir slettet, det syns jeg rett og slett blir for dumt. Hvorfor? Fordi da tar man vekk mange vakre dikt, og som i tillegg ble skrevet da "loven" ikke hadde trått i kraft. At det en tid så og si ikke blir lov å skrive om selvskading/selvmord, for da vil det kanskje bli en del mindre klisje tekster. Ihvertfall noen, kan jeg vel anta... På en annen side så virker det som om dette problemet falmer. Husk at ytringfrihet er en fin ting...

06/09/2006 16:36

 
    Agnesea
Jeg tror at tekster om selvmord og selvskading ikke skal vises likevel men jeg tror at disse tekstene kommer ikke av seg selv eller at det er morsomt å skrive dem men kankje fordi det er altfor mange mørke ting i hverdagen, som for eksempel tv-programmenr som ikke er noe bra eller skolekamerater man ikke burte vere med så kankje man kan også prøve å hjelpe dem men i samme tid ikke prøve å bli smittet.

06/09/2006 16:38

 
    Melken
Da jeg så igår, at det plutselig ikke er lov å skrive om selvmord og selvskading tenkte jeg bare "Hæ?" Nå har jeg tenkt litt over saken. For det første syns jeg argumentet om at andre blir syke av å lese tekstene er sykt. Det som vokser av å lese de mest deprimerende tekstene her inne er ikke lysta til å ta selvmord, men medfølelsen og sympatien for medmennesker.

Hvorfor kan vi ikke heller begynne med et nytt system? Under der man krysser av om teksten er innenfor månedens tema, kan man krysse av om teksten er på gladsiden eller mer mot deppe-siden eller nøytral. Så kan glade tekster få en liten smiley og deppetekster få et surt fjes. Da har vi valget om vi vil lese glade eller triste tekster.

Vi vil skrive uten grenser!!

06/09/2006 17:51

 
    Helenora
Jaaa enig med Melken!

06/09/2006 17:54

 
    Nattfall
Hei, dere, Melken sa nettopp noe übergenialt som jeg er 100 % enig i. Go Melken!

06/09/2006 18:04

 
    Lykkes
melken sitt forslag var utrolig godt!
hva sier du tonje?

06/09/2006 18:47

 
    Kanin =o)
Melken hadde et kjempebra forslag, men det finnes jo allerede en smiley - for vinnertekster - så vi bør vel finne noe annet å ha bak de glade tekstene. Er helt for forlaget hennes, jeg også! =)

06/09/2006 18:55

 
    Kanin =o)
Forslaget, mente jeg selvfølgelig... Tror ikke hu har oppretta noe forlag... =P

06/09/2006 18:55

 
    Mirk
Jeg er enig med Sindre og Rocky. Mer er det ikke å si.

06/09/2006 19:03

 
    Samarkand
Synes det er et bra vedtak, men gamle tekster burde ikke bli slettet.. Er ganske enig med Sindre og Rocky også. Melken har et poeng forrsten ;)

06/09/2006 19:08

 
    nodawn
skjønner det godt, men det er jo litt trist for de som har behov for å få det ut da..

06/09/2006 21:39

 
    Pjokken
idiofaenmegti... herregud, jævla facistland, sensur, portforbud, hvor faen skal det ende?

06/09/2006 21:53

 
    Granatfe
Skjerp deg fantasy poet. Du har tydeligvis lite erfaringer når det gjelder dette.

Jeg er enig med de fleste her, en utrolig dum ting dere har kommet med nå. Og JA, dere kommer til å miste endel brukere.

06/09/2006 22:14

 
    Cheesman
Jeg leste en tekst i går som handlet om hvor fin skrivebua er, og hvor
flink tonje(red) og hennes usynlige medhjelpere er. Skulle vel hatt
noen hardtslående sitater derfra, men jeg finner ikke igjen teksten.
Det gikk noenlunde slik: tonje(red) takker for teksten, og nevner at
hennes usynlige hjelpere har en del av æren og at skrivebua er hjertebarnet
hennes. (sitat/oppsumering slutt). Dette er jeg meget sikker på. Og jeg synes egentlig at
en person burde få bestemme litt om hjertebarnet sitt. Med andre ord
bryr denne saken meg ikke (p.g.a. emnene jeg velger å skrive om),
selv om jeg synes at det blir en del fantastiske tekster om
selvmord også. Med andre ord tror jeg at jeg skrev denne
kommentaren bare for å irritere meg selv. (og ikke kom med slike uttalelser fantasy poet... eller, du gjør som du vil)

07/09/2006 00:21

 
    tonje (red.)
Det er selvfølgelig lov til å skrive tekster som beskriver triste og onde følelser. Derimot er det ikke lov til å beskrive handlingene eller gi konkrete beskrivelser. Det må jo være en kunstnerisk utfordring?

07/09/2006 13:05

 
    trestjerner
Melken! Jævlig smart :D

07/09/2006 16:23

 
    Eliza McClark
Hurra for vedtaket!! Om du har slike tanker og følelser, kan du uansett skrive tekster om det, men du trenger jo ikke å legge de ut. :]

De har jo gjort det samme på dikt.no!
Skrivebua er ett sted som skal være koslelig for folk fra 10-20 år, det er for mye elendighet i verden og folk er alt for dårlige til å tenke positivt!

07/09/2006 20:32

 
    Pjokken
Faen heller, man kan da skrive om selvmord? Ikke om enselv og selvmord, men om ei lita jente som ikke orker mer, og som foretar seg en del tanker i fallet.. Om hva slags følelser som rabler rundt..
Eller om en gutt som kutter seg? Hvorfor skal det være ulovelig? Det blir jo bare trist det, om man skriver noe fint og dypt og nydelig, men man kan ikke legge det ut, for gutten skader seg og begår selvmord...

09/09/2006 12:27

 
    mariapih
syns vedtaket er helt idiotisk... beklager, men det er sant og det syns nok hvrtfall 50% av buas brukere.. dere burde virkelig tenke på noe alternativt til dette vedtaket. ellers blir dere dessverre og miste mange brukere som nevnt over her. Melkens forslag er virkelig noe å vurdere! Dette skal være et skrive sted der ungdom får prøvd seg som skribenter og får komntarer fra andre. skal dere legge inn regler om hva som er lov og hva som ikke er lov å skrive om mister dere så mye av bua... Som sagt. dette er et idiotisk vedtak... Vi vil selvsag skrive uten grenser som melken så smart sa! ~~Maria~~

09/09/2006 16:08

 
    regnsky
det hender jo at man leser noe eller ser på tv eller no sånt om selvmord og skriver dikt om det og da burde der jo være lov å legge ut de...
men skjønner dere på en måtem og for det ken jo bli veldig mye sånt...
litt vanskelig å bestemme seg for hva mann egentlig syns..

09/09/2006 16:22

 
    Kanin =o)
Hmm. Skjønner hva du mener, egentlig, Tonje. Det er ganske lett å bli lei seg av andres triste tekster, men noen trenger å skrive om det, og det er ikke alltid det hjelper bare å skrive det, man må vite at noen forstår deg. Det er ikke så lett å si det til folk man kjenner. For meg er det mye lettere å skrive om elendigheten og få kommentarer her, enn å si det til en her hjemme som sprer det til hele verden (venner, ja takk skal du ha). Jeg syns heller at de som ikke trenger å skrive om det overhodet, kan kutte ut. Jeg skjønner ikke helt poenget med å skildre et selvmord når man selv liksom ikke føler seg trist. Også trenger man jo ikke overdrive det i teksten, heller... Men alt i alt syns jeg også at dette bør være et sted hvor man kan skrive om det man vil =) (- bare man ikke overdriver.)

09/09/2006 17:02

 
    mariapih
--Jeg skjønner ikke helt poenget med å skildre et selvmord når man selv liksom ikke føler seg trist.-- Dèt var da helt ulogisk, Kanin ?! Jeg skrive veeldig sjeldent om det jeg ''føler meg som'' Man trenger da alldeles ikke være trist og ha mørke tanker for å skrive om selvmord osv. det er derfor det kalles skjønnlitteratur... Det er opdiktet og det er hele poenget! Du sier at dette bør være et sted der man kan skrive om det man vil. da må man få lov til å overdrive også.. hvis det er det man vil.. skjønner du ? Jeg vil si at 80 % av de som skriver om selvmord og selvskading, ikke driver med det selv... Dette er skjønnlitteratur og det er sjeldent hentet fra erfaring, selv om noen skriver så bra at man nesten skulle tro det...

09/09/2006 17:09

 
    Kanin =o)
Nja, du har nok et poeng, but still =P Det er jo det hele greia er, at hvis du på en måte ikke trenger at noen leser det, eller hva jeg skal si, og hvis du aldri skriver om hva du føler, trenger du ikke skrive om selvmord osv, ikke sant? Hvorfor skriver du ikke om kjærlighet og klisjèer da? Er bare det jeg mener, at hvis du ikke trenger å få det ut, trenger du heller ikke skrive om det...

09/09/2006 17:31

 
    mariapih
Ingen trenger å skrive i det hele tatt. Det er noe vi gjør fordi vi liker det. Og da skriver man om det man liker å skrive om og det man føler at man mestrer å skrive om. Det finnes andre måter å få ut ting på for de som trenger det og disse temaene er alldeles ikke reservert fordi som skriver det av erfaring.

09/09/2006 17:42

 
    mariapih
for de** ikke fordi..beklager

09/09/2006 17:42

 
    Kanin =o)
Da skiller jeg meg vel ut, da =) For jeg føler i hvert fall at jeg trenger å skrive om ditt og datt. For å si det på en enkel måte vil jeg få ut frustrasjon og sorg på en annen måte enn å kutte meg og hyle og sånn =P Det er derfor jeg skriver, liksom. Ikke bare fordi jeg trenger det, men en del av det er bare noe jeg må få ut. Tror det er flere enn meg som føler på den måten, også. Og jeg tror bare at Tonje mener at hvis du ikke trenger å få det ut, kan du jo bare å skrive om noe annet, ikke om selvmord og sånt, fordi det gjør bua til et trist sted. Hvilke andre måter mener du, egentlig? Når man ikke har noen å snakke med, osv? Vil gjerne høre jeg vettu ;)

09/09/2006 17:46

 
    tonje (red.)
J.M.S.H, les redaksjonens kommentar skrevet 07/09.

12/09/2006 11:55

 
    iX
Noen har dessverre erfaring med dette og trenger å få det ut på papiret. Andre bare synes det er et spennende tema der de får brukt noen deler av sin fantasi. Nå når Skrivebua har lagt forbud mot slike tekster, viser de klart at de misliker yttringsfrihet. Frihet til å ytre og beskrive, fortelle og høre, om det man vil høre. Det burde ikke være noen grenser for slike ting her. Man burde få publisere det man vil og nå gjør Skrivebua at denne friheten er blitt enda mer utelukket. Er kåseri om et selvmord forbudt? Skal man bli straffet for at man skriver en novelle der en person tar selvmord grunnet følelser? Skal man ikke la oss få skrive det vi vil? Skrivebua, skam dere!

23/09/2006 22:54

 
    iX
Kanin: vet du hva en klisjè er? Man skriver sjeldent om det, fordi klisjè betyr at det er et ofte omtalt tema. Det er slitt, mye brukt. Tenk over det.

23/09/2006 22:56

 
    Polar stjernen
Tonje nå er jeg litt skuffa for min profin(polar stjernen) finnnes ikke lenger... hvorfor ikke? plus at ingen av de siste tekstene har komt ut heller

01/10/2006 18:34

 
    *flying angel*
det som er, er at det ikke er skrivebua som bestemmer alt egentlig... for det er foreldre som har ringt, sendt brever, mailer osv og klage på dette.. fordi de påstår at det er pga skrivebua at ungene dems " driver med sånt tull" og har "sånne tanker"... det er det som er tull.. det er ikke skrivebua sin feil! De fleste som har problemer, har det fra før av.. tror ikke så mange får problemer av å lese andre sine deprisive tekster.. det der i hvertfall helt på jordet.. Det er foreldrene som er trangsynte bare..

Syntes det blir dumt hvis man ikke skal få sende inn tekster som har med selvmord/selvskading. Greit, er enig med at man ikke trenger å beskrive det så jævli osv, men man burde få lov å sende inn tekster.. er helt enig med de som sier at det hjelper for dem å legge ut tekster om følelser og tanker og få tilbake meldinger på at det er folk som skjønner dem osv, fordi det er vanskelig å snakke med andre om det. Og ja, for mange er det en nødvendighet å skrive. For mange er det bare for moroskyld, men mange trenger det også. Syntes det blir helt feil å stenge sånne tekster ute. Da er det bedre med melkens ide Tonje... eller sette opp aldersgrensa hvis det er foreldre som bryr seg så sykt mye og fantaserer osv.. for vi skal ikke bli nødt til å finkjemme tekstene våres, og sensurere dem bare pga noen foreldre som passer så på barna sine... og tror ditten og datten...

Men det blir på en måte feil det og.. fordi det blir feil å stenge folk under en evt annen aldersgrense ute. Syntes dere burde klare å komme opp med en løsning som gjør begge parter fornøyde. Jeg tror også dere kommer til å miste en del brukere på grunn av dette..

Til dere foreldre og til redaksjonen, så må jeg si at jeg skjønner deres frustrasjon osv.. men dere må også skjønne våres.. finn en løsning på dette Tonje.. som gjør begge parter fornøyde.. Dette er et sted for oss.. ikke for foreldrene.. finn en løsning..

02/10/2006 14:44

 
    beatrice
Nei dette blir for dumt.. man må få skrive om det man vil¨, så lenge man ikke gjør teksten ubehagelig for leseren og det tror jeg ikke en helt vanlig trist tekst gjør.. verden er så mye mer enn glede og hvis vi bare skriver om ting som er bra.. fyller vi ikke ut 1/3 av hva verden egentlig er.. jeg synes at de som ikke liker selvmordstekster osv... bare kan la være å lese dem.. foreldrene vet da vel ikke hva barna synes.. kanskje barna selv ikke synes skrivebua gjør den til selvskadee.. de skriver fordi de vil få ut følelser og så vil dere at vi bare skal sitte inne med disse følelsene og ksrive alt som er bra.. dette var i alle fall mitt siste på skrivebua!

09/10/2006 16:10

 
    tonje (red.)
Hei alle sammen!
Dette er forferdelig vanskelig, og jeg liker heller ikke å sensurere tekster som kommer inn fra dere. Dessverre har vi kommet dit at vi må sette noen begrensninger. Jeg bestemmer ikke veien videre for Skrivebua alene. Jeg har sjefer som også har meninger om hvordan dette skal gjøres. Dermed skvises jeg mellom dere, foreldre, sjefer. Jeg holder på å bli til en trekant!
En ting er helt sikert, vi skal alle ha det bra på Skrivebua, og livet er ikke bare en dans på roser.


10/10/2006 10:17

 
    Samarkand
Håper det er greit jeg kommer med noen ider til bua:

Det hadde vært kult med små shotbokser på porfilen din, så blir det mindre chat i komentarene.
Eller hva om man kan sende hverandre pm. Bue-mail. Sånd som popper opp på profilen din! Eller at man kan se hvam som akkurat har logget inn og hvor mange som er pålogget. Kankje en liste med hvem av venne dine som er på?
Hver gang man legger til en venn så blir det send Bua-mail til vedkommende. Personen må da godkjenne deg som venn. Så alle dine venner er venner av deg.
Det hadde vært helt rått med en liten søke dings på skrivebua. Så man kunne søke på brukere eller tekster. For jeg finner ikke de tekstene jeg var på før. Og kan man se en eller anne liste med alle tekster man har komentert en plass? (Så kan man se hva de har svart senere liksom)

21/10/2006 12:21

 
    Nikki
Hei!
Jeg syns egentlig det er bra at dere har strammet inn litt på reglene.
For å være hundre prosent ærlig så syns jeg ikke det er så fantastisk hyggelig å lese om selvmord og selvskading.
Nå kan man jo (i "nødstilfeller") skrive om det, og det er da egentlig helt greit.
Så jeg er i hvert fall godt fornøyd! =)

23/10/2006 14:35

 
    Kanin =o)
iX: Er fullt klar over hva en klisjè er, ja. Men du får lov å forklare meg hva det hadde med saken å gjøre? =P *På bærtur*

25/10/2006 20:34

 
    my_laugh

Jeg er enig med mange her. Det er så mange som syns det er så kult med selvmord og selvskading, at de til slutt begynner med det og det blir et stort problem. Det er bra at reglene er blitt slik at det blir sensurert, ikke av den grunn at de som gjør det ikke bør få ut følelsene sine, men av den grunn at andre kan bli påvirket og gjøre det samme fordi det er blitt så kult. Det er selvfølgelig bra at hvis man sliter med et sånt problem at man får det ut med å skrive det ned, men da som sagt med følelser, ikke beskrivelser av hvordan man gjør det. Så jeg er delvis enig i dette her. Hehe ;)


25/10/2006 20:42

 
    Nini999
Jeg har ikke så mye å si, bordsett fra DETTE:

Hvis man ikke tåler å lese en slik tekst, så dropp og lese den!! Hvis du ser eterhvert i teksen at den handler om selvmord/selvskading, og du ikke liker/blir syk av å lese det, så ER DET DITT EGET PROBLEM OM DU LESER VIDERE.

Dermed sier jeg det samme som Sindre;
Takk for meg.

13/11/2006 17:11

 
    Løgnern
Jeg er helt enig med "nini999"

Beklager at jeg skriver dette her men kan du slette profilen min? Jeg vet ikke hvordan jeg sender melding til deg på noen annen måte.. :S Sorry..

25/11/2006 13:50

 
    Gullfisk
Nei, dette går for vidt. Jeg er helt enig med Tonje! Jeg skjønner tankene til dere som er uenige, men samtidig ser jeg problemet. Å skjære vekk dikt om selvmord/selvskading er et bra tiltak. Ikke ta det så tungt! Det er så vanvittig mye annet å skrive om, og andre måter å eventuelt skrive om vonde ting på. At mange av dere er så opphengt i denne nye regelen, føler jeg støtter den opp enda mer. Behovet for å få vekk destruktive tekster virker bare enda større...

28/12/2006 12:29

 
    jana
Synest det er dumt jeg,
Friheten til å skrive!!!!
Når jeg har persjonlige problemer skriver jeg de ned og hvis selvmord er en av den så er det vere å holde slikt inne!!
Dum regel.
Det er det samme som å si til en med spiseforstyrelse "spis!"
berre for at du sier det så skjer det ingenting!

29/12/2006 22:24

 
    juliesusanne
Kan jeg bli gullmedlem, vær så snill?
Jeg har allerede sendt inn mange tekster:)

01/01/2007 19:26

 
    Pizza
Enig med mange andre her. Etter at jeg så dette så mista jeg rett og slett litt lysten til å være her. Før kunne man lese og skrive om det man ville,men nå..Uff =/ Men er det greit å skrive om selvskading og/eller selvmord visst man ikke beskriver det såå nøyaktig? Det er jo en viss forskjell fra å skrive detaljert om en som skader seg selv og skildre nøyaktig hvordan han eller hun gjør det,til å skrive at personen driver med selvskading,uten å gå så veeldig mye nermere innpå det? Og visst man har bruk for det,så synes jeg at man også bør kunne skrive litt mer detaljert. Det er jo som noen sier her,man velger selv hva man vil lese. Og så en ting til: Samarkand kom med akkurat de samme ideene som jeg har tenkt på mange ganger!=) Litt rart,var som om jeg skulle sakt det selv. Noe å tenke på der,ville gjort skrivebua til et mye bedre sted! Nå er jeg foresten muligens nødt til å gjøre om på serien min,som ikke er publisert her enda:( Jeg skriver ikke noe om selvmord,og har heller ingen serlige beskrivelser om selvskading,men nå lurer jeg på om jeg må la noe utebli likevel..Siden den inneholdel bittelitt om temaet..=S Iallefall kan jeg ikke legge den ut her,med mindre det faktisk er lov å legge ut tekster som ikke beskriver temaet så veldig nøye?? Jeje..Ikke rart at folk slutter. Jeg som likte skrivebua så godt fordi det var et sted der jeg kunne skrive om det jeg ville,og så,når jeg kommer hjem fra ferie så ser jeg dette!!! Har ikke fått kommentert før nå,men dette var da min mening. Og,jada,jeg har mistet litt interessen for skrivebua. Beklager. Men dette synes jeg rett utsagt var litt teit. Pizza.

18/01/2007 20:55

 
    Sabrina
Synes ikke at det var så teit..
Var Egentlig masse som var rett.. det erfor masse om selvskadingog selvmord, jeg skriver ikkeom det, men jeg har mange dikt om følelsene mine.. Men dette var absolutt ikke dumt.

25/01/2007 15:18

 
    LadyKristinia
Personlig synes jeg at det egentlig er et ok tiltak.

Ok, så er det kanskje noen som sliter med selvskading/selvmordstanker og skriving fungerer som terapi. Selv har jeg kombinert skriveterapien med psykolog. Psykologer er der for å hjelpe folk.

Noe annet jeg tror er faktisk og at mange er lite kritiske til hva de legger ut, og burde tenke to ganger før de trykker på "send"-knappen. Det er ikke alt allmennheten trenger å lese.

En av grunnene til at jeg synes at regelendringen er akseptabel er at det er en modenhetsforskjell mellom en 11-åring og en 17-åring. En 11-åring takler heller ikke nødvendigvis like bra en selvmords/selvskadings tekst like bra som en 17-åring.

Og til dere som eventuelt sliter med selvskading/selvmordstanker. Dere må gjerne skrive for å få ut følelsene deres, men dere bør kanskje og gå til fagpersonell (psykolog). Tror de kan hjelpe dere vel så mye (om ikke mer), som skriveforum brukere.

30/01/2007 19:43

 
    JohannaK.
Hehe!! Disse tekstene får så mye poeng!

10/02/2007 12:04

 
    JohannaK.
Hehe!! Disse tekstene får så mye poeng!

10/02/2007 12:05

 
    Malino
Syns folk burde få skrive hva de vil.
Det er deilig å få ut følelser, og hvorfor ikke lage dikt av dem ?

10/02/2007 19:58

 
    Nattvindens gråt
Dette her har ingenting med debatten her, men jeg måtte bare finne en måte å spørre deg/dere på. Jeg har sendt mail til tonje, og til skrivebuaadressa angående skrivebuatreffet. Jeg bare lurer på hvordan det ligger ann, jeg har jo sett at det virker som det er Mona her som styrer med ting i det siste. Må gjerne vite hvem jeg skal sende til og sånt.. Så, hvis jeg hadde fått ett hint på ett eller annet vis..
:) Vi venter på e-post skjønner dere, slik at vi kan fortsette å jobbe med skrivebuatreffet:)

27/02/2007 13:57

 
    Ragnarokk
Personlig mener jeg at tekster som bærer tydelig preg av å ha blitt skrevet i en "deppeperiode" bør kunne sendes inn, men at man bør unngå å bli for grafisk. Men enda viktigere er det at teksten ikke glorifiserer noen form for selvskading. Eventuelt kunne vi innføre et system for å merke de mest grafiske tekstene, slik at de som ikke ønsker å lese disse kan styre unna dem. I så fall bør en forklaring på disse tegnene ligge på forsiden, også når man ikke er innlogget, slik at også nye brukere oppfatter dette og kan velge tekster etter hva de orker å lese der og da.

27/02/2007 17:35

 
    Kanin =o)
Sikkert meningsløst å si, men jeg holder fortsatt med Melkens forslag om å merke deppe-tekstene og de andre tekstene med forskjellig bak eller noe. Kanskje en forskjellig skriftfarge. Da kan man unngå de triste hvis man vil, liksom. Det er ærlig talt en utrolig god måte å løse problemet på; de som syns den nye regelen er super kan unngå deppetekster, og de andre kan lese det de vil de også. Og vi får i tillegg skrive fritt. Alle tekstene kommer sannsynligvis til å ha deppemerke bak... Haha... Tragisk. Takk for meg =D

27/02/2007 19:02

 
    tonje (red.)
Nattevindens gråt, jeg har sendt mail til deg. Mona, Medred.

28/02/2007 09:15

 
    tonje (red.)
**shadow**, du må stole på at vi tar de rette avgjørelsene. Vi er i ferd med å utforme en ny tekst som forhåpentligvis vil avklare ting dere lurer på. Det er ingen i redaksjonen som ønsker å legge bånd på den frie kreativiteten, men vi må ha noen regler på hva som er lov og ikke. Mona, Medred.

02/03/2007 10:15

 
    Alfonso
Jeg skjønner forsåvidt at det er mange som syns det er kjedelig med innstramninger av regler, men på en annen side å forstår jeg også redaksjonens baktanker. Vi klarer vel alle å forstå at SKRIVEBUA helst ikke vil bli en psykiatrisk avdeling der ungdommer bretter ut sine mørke tanker om livet, men forbli et nettsted der ungdommer får ut det poetiske i seg. På annen side så vet jeg at det kan være godt å lese, og også skrive om vonde ting, for å se at en ikke er alene, men samtidig også fortelle andre hvordan en har det.

Regelen om at tekstene ikke må inneholde beskrivelser av et selvmord er jeg helt sikker på at ALLE forstår hvis vi tenker oss litt om. La os si at det skjer et selvmord et sted, og så viser det seg at vedkommede fikk ideen av en tekst å SKRIVEBUA, så er det liten tvil om hvor pårørende vil rette sin aggresjon.

Når det er sagt, så syns jeg vi skal ta det som en utfordring. Nå har det blitt srkevet mye om temaet, og det er et tema som det selvfølgelig skrives mye om, så kanskje er det godt for forfatterspiren inne i oss å prøve på noe annet. Personlig har jeg i det siste kastet meg inn i sjangere jeg slettes ikke kan, og det kan være en idé å også prøve temaer som ikke engasjerer oss like mye. SKRIVEBUA er vel et sted for oss til å utvikle oss som skribenter, og jeg tror denne regelen kan være bra for mange av de unge og lovende.

Jeg er også 100 % sikker på at redaksjonen ikke er så firkanta at de vil fjerne alle tekster med selvmord i seg, for det går åpenbart an å skrive en tekst med en handling rundt et selvmord eller et annet mord for den saks skyld, og faktisk så ble vi oppfordret til å skrive en krim som månedens tema, i november var det vel. Så sagt på en annen måte, hvis en har veldig behov for å beskrive det en har inne i seg, så går det an å gjøre det på en annen måte enn å fortelle om hvordan en har lyst til å skade seg selv, og hvis en greier å omdirigere de følelsene til en inspirasjon til å skrive om det triste i livet, så er jeg sikker på at redaksjonen kommer til å la den stå, samtidig som det vil komme mange gode tilbakemeldinger.

Skriv på folkens, og husk på at det kun går én vei etter et skritt tilbake! ; )

02/03/2007 11:31

 
    tonje (red.)
Flott Alfonso, du har skjønt det! Alle, les det Alfonso skriver her. Han har så mange gode poeng. =0) Mona, Medred.

02/03/2007 12:14

 
    Livre
God ide Melken. Jeg skjønner redasksjoens behov for å stoppe slike tekster. På en annen side så har de for mange vært hele poenget med skrivebua. Et sted hvor man åpner seg og ser at man ikke er det eneste unge norske menneske som har problemer. Det er lett å bare tenke på seg selv gjennom skrivebua så ser man at vi er likere enn vi tror. Ungdom som normalt er stille og forsiktige kan utfolde seg på skrivebua. Jeg tror det fleste som registerer seg her har en drøm om å kunne leve av tekstene sine og det er kjent fakta at de beste tekstene kommer rett fra hjertet.. Buas medlemer er inteligente og selvstendige vi er her fordi vi elsker å skrive. Vi er her fordi vi er flinkere til å utrykke føelsene våre på et ark en fra munnen. Vi er ikke her for å søke info på hvordan vi kan ende livet vårt. Det er snakk om å stå på prisnipper. I dette tilfellet ytringsfrihet, jeg sier ikke at alle gode tekster er negative men mange er det ettersom de er mer åpne og ærlige. La oss ha friheten vår la oss være unge uten grenser ikke gjennom handling men gjennom ord!

09/03/2007 15:52

 
    Suzi
Hei. Jeg synes det er fint at det ikke er lov til å sende inn selvmord og selvskadnings tekster. Helt enig med Livre. Vi er ikke her for å søke info på hvordan man skal ende livet sitt. Hva er egentlig vitsen. Skrivebua skal være et koselig nettsted, hvor man kan sende inn tekster. (Synes nå jeg.) Takk!

09/03/2007 20:13

 
    Alatariel
Dette er helt greit:)

09/03/2007 20:59

 
    LittUlykkelig?!
Jeg synes vi burde få lov! Det er ikke alle som er så lykkelige som dere! Alle er ikke sånn: åh, jeg elsker familein, blomster og livet, bla-bla-bla.. Vi burde ha rett til å skrive om det vi føler selv om det ikk er så bra! Jeg likte forslage til Melken! IKKE ALLE ELSKER VERDEN OG LIVET!!!

10/03/2007 18:30

 
    Sabrina
Hei, jeg er engentlig litt enig med alle,men det er kanskje ikke så koselig og lese ting som bare sier at hele livet er noe dritt..
selv om alle kanskje ikke er så lykkelig, så kan det jo blandes litt glede inn, kanskje?
Men Tonje, jeg har sendt deg en mail, til den adressen som jeg fant, ang. Skrivebuateffet, men jeg har ikke fått svar, så jeg lurte bare på om du hadde fått den?
Vet at det ikke hadde noe med dette og gjøre,men det var det første jeg så..

12/03/2007 18:23

 
    Natalie Eltoft
Det er veldig domt at noen skriver om selmord og eventuelt annet,
Men kanskje føler de det noen ganger sånn??
Kanskje de skriver om det for å liksom få det ut av livet??
Hvem vet???!

13/03/2007 09:26

 
    Flodhestblære
Jeg synes vi burde få skrive om selvmord og selvskading, men det burde ikke være lov å beskrive hvordan du vil drepe seg selv ol. Akuurat som du ikke legger ut tekster om hvordan du vil drepe en annen person, siden det kan bli rimelig groteskt. Det at andre blir syke av andres selvmordstanker her på bua gir ingen mening i mine ører, det må vel være i svært spesielle tilfeller. Nei til sensur, men litt grenser må man ha :-) Hade.

14/03/2007 20:20

 
    Dragongirl
Enig med melken, eller at skrivebua får en biside som er forbeholdt deppe og drepedikt. Vet at det er en del jobb med dette, men jeg mener det er verdt det.

15/03/2007 16:33

 
    tonje (red.)
Har dere lest dette som vi nylig har lagt ut?
http://www.skrivebua.no/hovedregler.htm

16/03/2007 11:47

 
    nynne
jeg er både enig og uenig.
det att folk ikke skall bli syke er viktig, men jeg er faktisk enig med flodhelsstblære.
men siden noen tar tekstene hardt innpå seg kunne det kansje lages en mappe der tekster om selvmord og selvskading kunne ligge,
og da kunne de som tokk tekstene hardt innpå seg orøve og ikke gå inn på mappn.
jeg vet ikke helt om det er ett godt forslag... diskutert litt om det :/ hade

16/03/2007 16:43

 
    Shawnee Smith
Jeg er litt enig med LittUlykkelig.. for jeg kjenner folk som har det på denne måten.. men jeg er mest enig med dere på skrivebua at det er viktig og passe på.. Men det er ikke alle såå har det så veldig bra i livet..=S det er jo dumt.. og av og til må de kanskje få bare skreve ned følesene sine [Om hvordan de har det].. Jeg vet om noen, og det gjør dancer og..=(.. det er utrolig trist=( Men.. flott at dere passer på...

Klem fra en som kaller seg LeXRudi<3(A)

17/03/2007 16:57

 
    Shawnee Smith
Og er utroliig enig med melken(A)

17/03/2007 16:59

 
    Cheesman
herregud. bare skriv ned alt dere vil om selvmord og selvskading, lagre det på pcen, og send på mail til spesielt interesserte. regler er regler og dere kan jo lese de som gjelder for skrivebua. bare.. aksepter det.

17/03/2007 17:42

 
    maren .
hvorfor er det ikke lov?, viss noen vil skrive en seriøs tekst om noen som har problemer, og den ender med selvmord, så burde det jo være lov, jeg sjønner jo at det blir litt ekkelt om alle skulle skrive i detaljer om hvordan man tar livet av seg, men alikevel...


18/03/2007 15:02

 
    hønå
heihei.. interessankt tema å diskutera dette her ja. eg må si at eg forstår veldig godt hvorfor skrivebua har måttet gå inn for å sensurere og ta bort og slutte å ta imot tekster som har med selvmord og selvskading osv å gjøre. dette temaet er et tema som gjerne opptar mange, en har gjerne hatt noen som stod en nær som har begått noe lign eller en har hatt tanker selv osv. egentlig tror jeg at det er utrolig viktig å kunne ha et sted å få disse tankene ut, få lufte noen av følelsene en sliter med.. men et sted må nok grensene gå likevel. skrivebua er et sted mange unge legger inn tekster og meninger om ting som opptar en, oppdiktede historier og hendelser osv. mange her er ganske unge og vi er alle forskjellige med ulike bakgrunner. jeg forstår derfor at skrivebua har måttet gå inn for å skjerpe reglene når det gjelder hva en kan legge til av tekster.. også kan dette være en forebygging og en stopper for ekle tanker og følelser som dette temaet. jeg stiller meg nøytral, men forstår godt at en må gå inn for å skrive om noe annet enn dette her, selv om vi alle har behov for å lufte alt fra sorg til glede. jeg kjenner selv at det er utrolig viktig og godt å ha et sted man kan få ut følelsene og tankene en sitter igjen med, men klart, en må ha visse grenser for at alle skal kunne være her, at vi ikke skal bli støtt ut og "tynges" ned av hverandres tekster osv:) stå på skrivebua! klem.

19/03/2007 00:19

 
    Elisemor
Hei!
Enig i reglene. Måtte slutte å skrive en stund selv, fordi det til slutt ble så negativ fokusering hver gang jeg skulle skrive. Månedens tema er genialt Tonje, gi oss flere av de hvor vi virkelig må vri hjernen, og hvor det varierer vilt i besvarelsene! Digger det!

La oss skrive om morsomme ting og hjelpe hverandre til å kunne skrive om glade, positive saker :)

20/03/2007 19:19

 
    LilleBlomst
Takk nine999:)
akkurat hva jeg tenkte på:)
Morsomt at folk er så overfølsome...jeg skrev en novel på tentamen og læreren min innkalte til foreldre møte..men mamma vet at jeg ikke liker "de levde lykkelig i alle sine dager"
Det er vanskelig å skrive en glad-dikt...menst dumt...ikke vont ment,bere min smak....få slutt på den regelen plizzz.
Til de som ikke er enige: Ikke les det!

24/03/2007 19:57

 
    BlodigRavn
Min mening er at man burde få kunne skrive om det, MEN at man ikke trenger å beskrive HVA man bruker, HVORDAN sårene ser ut etterpå osv.. Man burde få skrive om det man vil. Jeg var medlem på AMAB.no, et sted for spiseforstyrrelser, problemer osv.. Der fikk jeg kontakt med mange mennesker som hadde ganske like problemer som meg. Jeg skriver ofte om selvskading og selvmord selv for å lufte tankene mine siden jeg i blandt tenker litt for mye. Jeg legger dem ut på internett for av og til få kontakt med andre med slike problemer sånn at jeg kanskje kan prøve å "hjelpe" andre og de "hjelpe" meg. Man finner ofte noen man kan dele sine tanker med og man tenker ikke så mye over slike ting lenger.

27/03/2007 13:05

 
    Shawnee Smith
så enig med deg Blodig Ravn.. Det som kanskje kunne vert en idee da, som jeg kanskje liker: Er at vi kan skrive om det, men ikke hvordan det skal gjøres og hva man bruker.. For da kan det jo vere noen som får veldig lyst til og prøve.. men vi kan jo skrive om det, for yngre lærer jo de kanskje litt og.. For de får nok høre om det en gang i livet..

LeXRudi..

08/04/2007 13:07

 
    Gothica
Min peronlige mening er at denne regelen ikke er nødvendig. Jeg skjønner at noen ie liker og lese om dette, men jeg synes ikke det skal gå ut over alle andre. Og jeg må si det at jeg har en del problemer selv, og det er av og til nødvendig og få skrevet av seg noe av det vonde. jeg har prøvd mange ting mot probelmene mine, men og skrive av seg tingene er faktisk noe av det som hjelper mest. og det er faktisk mange(flere en folk tror) som går rund med selvmordstanker og skader seg selv. Men de som vil får kjefte på meg hvis de vil, men dette temaet er faktisk veldig aktuelt om dagen. Det er en stor del av hverdagen som blir gjemt bort. Kan vi ikke da få friheten til og skrive om dette her? det er tross alt virkeligheten...

13/04/2007 16:41

 
    Darkvictoria
Jeg syns skrivebua er en veldig fin side, og får mye inspirasjon her i fra. Men syns det er altfor dumt at man ikke kan skrive om selvmord og selvskadelse, jeg har selv vært i gjennom selvskadelse og får faktisk ut veldig mye føleser av å skrive om det. Syns at det skal være lov å skrive om det, fordi det er emner som er viktige for mange ungdommer idag. Det er min mening.

14/04/2007 20:24

 
    Gizmus
Hei<3
Veldig fine side !

Jeg synes man skal få ha frihet til å skrive om det man vil. Jeg synes det hjelper å skrive om det hvis man har problemer. Da slipper man liksom ut følelsene og føler seg bedre. Også kan slike tekster være triste men også fine å lese og det gir deg noe å tenke på....

Vel.. jeg synes iallefall man burde få lov! :D

Nok en gang; Ellers SUPER side<3<3<3<3

17/04/2007 20:06

 
    tonje (red.)
Har dere lest det som står på:
http://www.skrivebua.no/hovedregler.htm ?
Mona, Medred.

18/04/2007 11:07

 
    chewey24
Jeg synes tiltaket er litt bra, sjønner i hvert fall hvorfor dere gjør det. Har en svakhet for å skrive triste tekster, men prøver å venne meg av det. På en annen side er det litt vanskelig å skrive ikke-triste-tekster, fordi man ofte får en kommentar som sier at det var uorginalt, eller en klisjè. Men noen her på bua klarer jo å finne mellomtingen;) Men sindrekolberg: Det går da ann og skrive en humoristisk tekst med selvmord og elendighet. Den forsto jeg ikke helt? Skal sjekke profilen din nå, og kanskje jeg finner en sånn tekst, men jeg må si at da blir det den første humoristiske teksten om selvmord jeg noen gang har lest!;) Selv om jeg ikke tviler på at noen talentfulle skrivere her på Bua kan få det til:)


18/04/2007 12:23

 
    Amor
Jeg vet at ingen blir "påvirket" av disse tekstene, og jeg syns at det er dumt å fjerne alle disse inleggene. Vist, noen skriver kankje bare overdrivet og tragisk, men noen har faktisk talent/talang! Men samtidlig er det bra, siden det fins de som BARE skriver om selvmord, selvskading og andre tragiske ting, og de ligger i en slags traumatisk dvale skulle jeg kunnet tro.. Syns at alle her skal prøve seg på en glad historie en gang i bland for omgivningen`s skyld, men det fins de som er bra på de litt mere triste. Men som sagt, 1 dråpe er sunt, 2 dreper..som man sier. 1 gang er det bra, men om det blir for mye av det er det ikke bra ;)

18/04/2007 18:48

 
    Amor
Har et tips: Hvorofr ikke lage kategorier her? "Sorg", "Vennskap og kjærlighet", "Skrekk & Thriller", "Mysteruim & Spenning", "Krim", "Fantasy", og "Annet".
Bare et lite tips :) Så kan man lese etter kategoriene man liker ;D

18/04/2007 18:51

 
    tonje (red.)
Amor, vi tar tipset med oss =0) Mona, Medred.

19/04/2007 13:23

 
    enhOrn
Jeg for min del vil nå si at tekster om spisefortyrrelser påvirker like mye som tekster om selvskading, kanskje tilogmed mer.

19/04/2007 13:48

 
    Lumpher
Kategorier var en veldig god idè!
Jeg synes det er spennende og lese om selvskading/selvmord, men det er selvsagt ikke noe hyggelig tema. Hvis man selv vet at man blir påvirket, så hvorfor lese de mørke tekstene..?

Men jeg synes uansett at skrivebua burde være et sted hvor man kan skrive hva man vil (ikke mobbetekster eller plagiat), for ellers blir det ganskje kjedelig her!

21/04/2007 19:49

 
    Don Quijote
Liker innstrammingen :) - Les Alfonsos glimrende bidrag (dato: 02.03.2007). Og les Tonje (red.) (dato: 07.09.2006. De sier det vesentlige.

21/04/2007 23:15

 
    Caathrine
Jeg synes ikke noe om denne innstrammingen, men jeg synes Tonje har et poeng med at det er en kunstnerisk utfordring å skrive om slike ting, uten å beskrive de direkte. Også har jeg to spørsmål, til dere i redaksjonen, som ikke har noe med denne saken å gjøre. Hvor er det plass for slike ting? Jeg har sett litt rundt, men har ikke funnet noe. Hvis det ikke er noe "forum" eller noe, kan dere kanskje lage en "tekst" her inne på Tonjes profil hvor vi kan spørre om forskjellig ?

25/04/2007 23:46

 
    karroh
jeg syntes at folk ska få lovt til å sende inn det di vill uansett hva det er. hvorfor kan di ikke det liksom?

16/05/2007 13:39

 
    lille_søte
Hei..
jeg forstår allt som har blitt sakt her.. og synes på en måte vi skal få skrive hva vi vil.. men på den annen måte så er jeg helt enig med tonje(red) Jeg var for bare seks månder siden med et gjengmiljø hvor mange drev med selvskading og slet med selvmordstanker og noen prøvde faktisk og ta livet sitt... jeg var selv vittne på hvordan disse meneskene hadde det.. og jeg så hvordan de andre i gruppen lot seg påvirke og merket selv hvordan jeg ble påvirket. jeg var helt frisk da.. men jeg begynte og stille meg selv spørsmål om det faktisk hjalp og skade seg når man hadde det vondt og vanskelig.
derfor må jeg faktisk si meg enig med de nye reglene. ett friskt menneske med problemer må under ingen omstendigheter bli påvirket til og tenke i selvskading og selvmords tankenes baner.. det er farlig.. for faktum er det at vi blir påvirket av hverandre!
og skrivebua skal ikke være ett sted vi blir påvirket til og tenke i slike baner! men jeg forstår alle dere andre også.. dere kan forstsatt skrive om slike ting bare ikke legg det ut på skrivebua!=)

22/05/2007 13:25

 
    Kjellvis
det er det domeste vedtaket jeg har hørt, jeg er 16 år og har hat sone tanker. jeg kommer sikert til å få det igjend, det kommer ann på den jenta jeg liker det

28/05/2007 18:40

 
    maren .
jeg synes at det er bedre å skriv om selvmord, og få det ut liksom, istede for å gjøre det?, og jeg skjønner at dere ikke akuratt vill ha tekster om "hvordan ta selvmord" eller noe sånt, men selvmord, (og selvskading) er et viktig tema for ungdom, og jeg synes det kanskje heller skal være en regel om å være litt diskret, at man heller kan skrive "vannet var kaldt, og det siste hun tenkte var at hun aldri skulle se Ellen igjen", enn: "hun kjørte kniven mot pulsåren!, hugg til to ganger, blodet sprutet, og hun kjente en lynene smerte. hvor mye blod hadde det kommet nå? da døde hun" Egentlig burde begge deler være lov, men om dere skal lage en regel, så syns jeg heller at den skal si at man må være diskre enn at det ikke er lov...

30/05/2007 19:47

 
    Spirrevipp
Jeg kan forstå om noen synes det gjør godt å skrive om selvskading og selvmord, kanskje er det også bedre om noen leser det man skriver. Selv har jeg skrevet ting som er litt "mørke" med da har jeg ikke lagt det ut på bua, for selv om ingen noen gang har lest det jeg skreiv, følte jeg meg bedre! Har lagt ut noe om mørket og den slags, men det er langt ifra det samme, synes jeg. Selvfølgelig, om noen synes det er enklere om noen vil lese tekster som handler om selvmord så burde det kanskje bli en egen link på denne siden? Men problemet er vel at redaksjonen må lese alle disse tekstene... Vanskelig dette! Men jeg synes at redaksjonen gjør en sabla god jobb!

03/06/2007 11:45

 
    Dark_Thought
Kult... demokrati! Er ikke overrasket hvis denne taksten vinner med flest kommentarer... ;D

03/06/2007 19:44

 
    tonje (red.)
Mesusah, jeg har sendt deg svar på mail =0) Mona, Medred.

27/06/2007 10:41

 
    AinoAnyanka
Er ikke skrivebua et sted man skal få kommentarer på tekster man har skrivet og finne ut hvor bra man skriver? Ikke et sted man bare skal skrive ned ting man føler. Da kan man likegodt gå til Klara Klok.no. Men viss folk virkelig vil skrive om selvmord og selvskading, for å få kommentar på skriveriet, så er vel det okay. Viss dere skjønner hva jeg mener. Men det er min mening.

27/06/2007 10:47

 
    villemeg
hvis det er noen som blir dårlige av selvmord og sån kan vell den som skriver det skrive selvmord eller selvskading eller noe annet som viser at det er selvmord eller selvskading med i teksten i parangtes?

27/06/2007 22:41

 
    Beliar
Jeg er enig med "villemeg".
Det kan stå i en parangtes (eller noe), så kan de som ikke tåler det styre unna.
Unnskyld meg, men vil reglene til slutt bli at
"Hvis ikke teksten er full av sol, sang og sommerfugler HELE VEIEN, vil den bli sletta."
Det er liksom litt teit, det.
Dere som godkjenner tekstene og de tingene kan jo bare sett på et symbol eller et eller annet ..

29/06/2007 13:40

 
    *Eple*
halo?
en tıng er jo rett tıl å skrive om det man trenger, men hvıs noen skrev en tekst om hvordan man gjorde det, og så var det noen som leste den og fıkk det for seg at de skulle gjöre det samme. Det er jo det de er redde for er det ıkke det?
Da en ı mın famılıe döde, skrev jeg om det for å få ut sorgen, men jeg beskrev det jo ıkke nöıaktıg fordet! (det hadde rıktıg nok ıkke noe med selvmord å gjöre) og lıvvy, du overdrıver noe sınnsykt på det punktet! takk


13/07/2007 16:39

 
    Snøengel
jeg tenkte jeg skulle si noe her

på den ene siden, så er jeg ganske sikker på at jeg ikke hadde hørt halvparten så mye om kutting om jeg ikke hadde vært medlem. om det var forståelig.
jeg tror at ganske mange hadde unsluppet kuttinga, fordi de faktisk ikke hadde hørt om det. men her blir det jo beskrevet som en lettelse i enkelte dikt. at det hjelper å se blodet renne, pga noe som har skjedd.
og det er jo selvfølgelig utrolig dumt.

men på den andre siden, er det folk som trenger å lette på følelsene, og legge slike ting ut, for å ikke kutte seg. om noen skjønner. så på den siden, så er det viktig å kunne legge det ut.

jeg klarer ikke velge side, og steller meg mer eller mindre nøytral i denne saken.
men, jeg er enig i forslaget til melken eller villemeg. det er gode ideèr.
men, som sagt, jeg er nøytral.

snøengel

13/07/2007 16:50

 
    giliath
jeg er faktisk i mot dette vedtaket.
jeg skriver selv om hva jeg går igjennom, og det letter litt på følelsene.
please, la mine dikt komme til.
jeg vil at andre skal se det jeg ser, og ikke bare synes at selvskading og selvmordstanker er noe fjas.
men igjen, så vil jeg ikke at noen skal skrive med humor ru7ndt dette temaet, fordi det da på en måte er diskriminerende for oss som er.. ja, skal jeg kalle det emo (emotional). bare hør på meg, og slett de bidragene som har humor rundt det.

13/07/2007 16:57

 
    Nova
Det er nesten et år siden denne teksten ble lagt ut. Mener jeg mener å huske at det var flere tekster om selvskading før, så ting må jo ha blitt bedre? Jeg syns forsåvidt det er greit å skrive om selvskading og selvmord, men jo, en plass går kanskje grensa.
Før så funka det vel at en person skrev en tekst der personen skrev i detaljer mens han/hun kutta seg, og teksten fikk masse sympati og oppmerksomhet. Så ble det vel til at mange fler skrev om det samme og så videre... Men, jo, skrivebua har forandra seg siden den tid, ja.

13/07/2007 17:17

 
    Wolf of infinity
Nå vil jeg bare si min mening i denne saken, og om noen her (sikkert en del) blir sinte/opprørte eller rett og slett helt rasende på grunn av dette, så driter jeg i det, ganske enkelt. Dette er mine meninger, og jeg har rett på dem, akkurat som alle andre har rett til å ha sine meninger.

Først av alt må jeg få si at dette vedtaket er en genial idé, og jeg forstår fullt og helt meningen bak det. Likevel er jeg også enig i at det går ann å skrive for eksempel en humoristisk tekst som omhandler dette temaet, som for eksempel et kåseri.

Jeg må si til de av dere som klager på dette (det var jo en del da): Mange av dere er faen meg ganske sneversynte! Jeg banner svært sjelden, kun når jeg blir veldig sint, redd eller opprørt. I dette tilfellet er det faktisk alle tre delene! Jeg blir sint for at dere tar sånn på vei for noe så logisk, jeg blir redd når jeg tenker på hvordan det ville gå med verden om alle skulle få fritt utløp til å skrive her, for det er HELT klart at mange rett og slett ikke er modne nok til å fortjene den friheten!!! Jeg blir opprørt over at dere klager sånn til redaktøren. Slår det dere ikke at redaktøren og alle sjefene hun nevner har et stort poeng? Dette er et skrivested for ungdom helt nede i elleve-årsalderen, og det er helt klart at elleve år gamle barn har en helt annen tenkemåte og måte og oppfatte poeng i tekstene enn en som er tjue år.

Jeg har ganske sterke meninger når det gjelder dette med selvmord og selvskading, og jeg er klar over at mange her vil oppfatte dem som teite og rett ut helt idiotiske. Selvmord og selvskading er FEIGT!!! Det er en veik måte å unnslippe virkeligheten på, og de som gjør det trenger hjelp! Da snakker jeg om profesjonell hjelp!!! Er det virkelig så vanskelig å forstå?

Hvis folk har behov for å skrive om det, så bare skriv, det driter da vel jeg i, men er det virkelig nødvendig å legge alt ut på skrivebua?!? Så vidt jeg har forstått så er Skrivebua et sted hvor folk skal få skrive om det som engasjerer dem, men dere som "trenger" å skrive om sånne ting, burde virkelig skjerpe dere, og begrense tekstene deres til harddisken på PC`ene deres! Det er ikke nødvendig å legge det ut her!

Når det gjelder Melken`s forslag, så er jeg ikke enig. Det går ann å skrive triste og tragiske tekster som ikke har en døyt med selvmord eller selvskading å gjøre. Jeg skriver da mest sånne triste tekster selv.

Så til redaksjonen: Bra jobba, jeg støtter dette fullt og helt! Til dere som klager så sterkt på dette: SKJERP DERE! Jeg begynner nesten å skamme meg over å være ungdom fordi dere får det til å høres ut som om det å være tenåring er et synonym til å være ulykkelige, deprimerte selvmordskandidater!

15/07/2007 14:50

 
    Pjokken
ok, hundejente, du er ei bikkje.. dette blir for drøyt. Grunnen til at man reagerer på slike regler, er rett og slett at det er sensur, det kan ødelegger skrive"glede" etc. Og det begrenser kreativiteten. Og, det å kutte seg, og å begå selvmord, er i og for seg feigt, men se situasjonen i vedkommendes øyne, se alt sånn som det er. livet er noe vi selv velger å gjøre det vi vil med.. Og angående tekster og at folk blir dratt inn i selvskading og slikt, så kan det gå begge veier, man kan både bli dratt inn, men også dyttet ut. redsel for å skade seg blir jo større for folk som forstår det jævelige i det. Jeg ville aldri turt, for ja, jeg er for "feig". Selvskading er uansett ikke annet enn kjøtt og blod, og etter senere tanker har jeg funnet ut at selvskading er lite farlig og alvorlig. Det er kun tankene bak, tankene, følelsene, som er alvorlige. Og de er oftest der hos mange deperimerte, med eller uten arr. Og, herregud, det er et stort problem at folk gjer slikt. Men å nekte barn å skrive om det, blir å nekte andre sannheten, det blir å sløre over det som faktisk er. Folk kommer jo nå til å vokse opp og ikke forstå at livet, følelsene er jævelige. Og de som har det jævelig, som kutter seg, kan føle seg mer alene.. sorta.. og man må da ha lov til å klage? Og det å være ungdom er ikke synonymt til selvmordskandidater. Selvskading og selvmord er også to ganske forskjellige ting, spør du meg. Selvmord trenger ikke ha en døyt med selvskading å gjøre. Herregud, det blir feil å avgrense slikt inn i en kategori. Og tragiske tekster, uten en døyt med selvmord, er minst like påvirkelige. Å lese en tekst som får deg til å grine, forstå at livet er noe dritt, gjør vel maaaange litt selvmordsglade eller selvskadende. Og et kåseri om selvskading? Man drar folk på samme måte inn i virkeligheten, lar folk få vite om at det i det hele tatt eksisterer....

dessuten, å begrense sine selvmords/selvskadingstekster til hdd'en sin, er litt dumt. For mange som skriver om slikt, som skildrer det, trenger forståelse, trenger medfølelse, trenger oppmerksomhet. Herregud, man kan skrive om selvmord i deppa stunder selv om man aldri ville gjort det... og en ting, er ikke alle modne nok til å si hva de mener? Føle det de føler? Dele det med andre? Så har vi det som gjelder; er andre modne nok til å forstå det? er du moden nok til å forstå at selvmord ikke er noe du trenger å gjøre selv om du er deppa? Er selvskading noe du er moden nok til å forstå at bare er en placeboillusjon som ikke faktisk har noe å gjøre med den faktiske følelsen av at noe hjelper? Hundejente, er du moden nok til å forstå?

og grunnen til at alle klager, er nok at ytringsfrihet burde gjelde på et så viktig sted som bua.. haha..


usammenhengende, I know, sorry.. Og jeg forstår deg godt, hundejente, men måten du legger alt frem på, er rett og slett skutt i huet. Kan ikke du forstå andres situasjon? Og ja, jeg må si meg litt enig med nova, det har blitt annerledes her på bua.. Kanskje for det bedre. Bortsett fra at jeg ikke gråter av tekster på samme måte, ingenting er like trist, like følsomt, som det var. så jeg leser nesten inget mer... Men, jo, regelen er kanskje ikke så ille, i grunnen. Men hvorfor er sex i drøye former innen skriving så tabu her? Jeg har bare sett at folk som har lagt ut seksuelle ting, litt drøye på et vis eller annet. Eller dreping, sadoshit, i poetisk form, ikke får lov til å være her? En voldtekt og et selvmord i total prosa på en hard, nydelig måte, (skrevet nydelig, altså) er da ikke så ille?

15/07/2007 16:09

 
    Alfonso
Hundejenta: Jeg er sikker på at redaksjonen setter pris på innspill og meninger, det er nok nettopp derfor denne "chatte"-teksten her har overlevd så lenge. Det er fint du sier meningene dine, og forsåvidt er jeg enig i veldig mye av det du skriver, men jeg føler litt for å bremse deg litte grann i det du har skrevet.

Det er lov å bli sint og opprørt, men de som er imot dette tiltaket har også lov til å brette ut sine meninger. Personlig syns jeg forslaget er utmerket, og kan hjelpe oss (og spesielt mange som har havnet inn i den sirkelen at det kun er deprimerte tekster som blir skrevet) til å videreutvikle skrivingen. Det er ikke nødvendigvis en ny, streng regel som tar ifra oss all friheten, men tvert imot syns jeg det er en sjanse for mange til å endelig gi slipp på et tema, og muligens også en skrivestil, de har skrevet på lenge, lenge.
Når du oppfordrer de som føler at livet butter imot til å oppsøke profesjonell hjelp, så er du selvsagt inne på noe, men ofte så trenger disse sjelene bare litt medfølelse og noen å snakke med. Jeg tror det er derfor mange legger ut en tekst der de gir uttrykk for hvor utrolig verden butter imot akkurat der og da. At redaksjonen velger å fjerne disse kan selvsagt også kritiseres på det punkt at det kanskje gjør hverdagen enda vanskeligere for den som legger dem ut, men på den andre siden så kan heller ikke SKRIVEBUA bli et nettsted for deprimert ungdom, og det kan alle forstå hvis vi tenker oss om litt. Det er en situasjon der det alltid vil være en negativ side uansett hva som blir valgt. Nå har redaksjonen valgt den retningen å oppfordre skribentene til å bli mer positive, så la oss nå respektere valget, slutte å syte og heller ta det som en utfordring.
Uansett så er vi flinke nok til å kamuflere slike tema inn i poesien, og da er jeg sikker på at redaksjonen kommer til å godta dem, så egentlig har ikke temavalgene blitt innskrenket, vi har tvert imot fått et spark bak til å bli mer poetiske.

Pjokken: Jeg vet du er en ung mann med mange sterke tanker og meninger, og jeg kan absolutt forstå at du blir opprørt av innlegget over, men jeg må få si at jeg egentlig ikke tror du (og forsåvidt også mange andre) har forstått selve baktanken bak regelen. Jeg er enig med deg i nesten alt du sier. Du ber jo Hundejenta her sette seg inn i situasjonen til de som er deprimerte, men la meg få spørre deg, har du satt deg inn i redaksjonens situasjon? Det er lett å stå utenfor og kritisere, men det er en grunn til at regelen er innført, og det er noe så enkelt som at SKRIVEBUA var i ferd med å bli et, unnskyld uttrykket, "mentalsykehus" der alle kunne bre utover sine problemer med å takle livets små og store vansker. Kan du da forstå at mange fant det vanskelig å være på Bua når "alle andre" tilsynelatende har lyst til å gjøre noe dumt med seg selv? Som det fornuftige vesenet du er, tar jeg det som en selvfølge, og du har absolutt et poeng med at noe av ytringsfriheten er borte, men det var et valg mellom å ta bort en liten del av ytringsfriheten kontra det å nesten utelukke de som ikke følte for å være omkranset av tekster som omhandler selvmord/selvskading. Hva hadde du valgt?
Jeg må bare få minne igjen om at selve temaet ikke er forbudt, det skal bare ikke virke oppfordrende. Satt på spissen, hadde du som redaktør for et skrivested godtatt tekster som åpenbart oppfordrer ungdommen til å bli selvmordsbombere? Nei! Både på grunn av press utenfra og av ren menneskelig logikk, og det var en slik situasjon redaksjonen havnet i.

Så, er vi sterke nok til å ta utfordringen på strak arm?

15/07/2007 16:37

 
    Pjokken
jeg klarer veldig godt å se situasjonen fra redasjonens side, herregud, når foreldre klager, og de ser seg rundt, og ser kun død og fordervelse, ja. selvsagt forstår jeg. Liker bare å diskutere, jeg. Og å stille spørsmål.. man lærer nok av slikt..

15/07/2007 16:45

 
    Alfonso
Flott! Da er vi på samme bølgelengde igjen, ble nesten en smule bekymra et øyeblikk =:P

15/07/2007 17:04

 
    Wolf of infinity
Pjokken: Først av alt har ikke jeg noe imot å bli kalt bikje, så hvis du var ute etter å fornerme meg så var det feil ord å bruke :P Jeg skjønner hva du sier og at du ikke likte kommentaren min (det hadde jeg da ikke ventet at mange skulle gjøre heller). Sensur kaller du det, men den sensuren er faktisk nødvendig, tro det eller ei. Jeg er helt enig med Alfonso i at Skrivebua holdt på å bli et "mentalsykehus". Jeg har i å for seg ikke noe i mot triste tekster, men likevel, det å beskrive selvmord og "gledene" ved selvskading liker jeg slett ikke! Samme hva du sier (du får nå ha dine meninger), så går det an å skrive en tekst uten at den oppforder til selvmord eller viser til hvor fælt livet er. Jeg elsker livet, og jeg veit at ikke alle gjør det (ikke gidd å skrive kommentarer som "ikke alle elsker livet!" og sånn, jeg vet at ikke alle gjør det), men likevel er jeg flinkest til å skrive triste tekster. Jeg forsøker å skrive noe annet i blant, men som Alfonso sier er det en utfordring å skrive om temaer man ikke er vant til :)

Du spør om jeg ikke kan forstå andres tankemåter og om jeg er moden nok til å forstå... jeg kan forstå at noen trenger oppmerksomhet og støtte, men det er jo derfor vi har psykologer! Det finnes bedre måter enn å få kommentarer på en deppe-tekst altså. Jeg har selv vært deppa, så ja, jeg forstår at man ikke trenger å ta livet av seg for det. Det jeg ikke klarer å forstå er hvordan det å skade seg selv skulle hjelpe. Det å forstå det har ingenting med å være moden å gjøre, det har å gjøre med erfaring. Jeg har ingen erfaring på det området (og takk og pris for det), og ingen kan da kreve at jeg skal forstå heller, jeg har ingen anelse hva slags tanker som kverner rundt i hodet på en person som skader seg selv.

Alfonso: Du har rett i at det ikke er selve temaet som er forbudt. Jeg forstår jo at tekster kan inneholde ting om selvmord uten å være en deppe-tekst eller noe i det hele tatt. Det er tekster som kan virke oppfordrende på yngre barn og kanskje også eldre ungdommer her på bua som jeg ikke liker.

15/07/2007 17:04

 
    42
omgz,dette er en gammel diskusjon? Ja, sikkert. Må bare få sagt at jeg var 100 % for vedtaket. Det har jeg nemlig ikke sagt enda. Det burde bli sperra for søte dikt også? lol.

15/07/2007 18:07

 
    koneko
fint vedtak.
jeg er enig med melken om at du bare kan lage et nytt system.


27/07/2007 12:54

 
    ScotchWoodcock
Først og fremst er jeg enig med Melken. Det med smilefjes og sånt. Skrivebua burde være en nettside hvor folk må få lov til å skrive om det de vil. Uansett, hvis noen leser en tekst om feks. selvskading og de synes det er ekkelt å lese om, er det jo deres valg om de vil lese den ferdig...?

24/08/2007 15:38

 
    * June *
Hei :) Lurer på en ting, som ikke har med dette og gjøre : Jeg prøver og lage meg ny profil, men når jeg trykker send så står det : Feil passord, prøv på ny . Men det kan vell ikke være feil passord når jeg ikke har laga profilen og bestemt pass. ? Det samme skjer viss jeg pørver og bytte passord.. :S Litt hjelp ?

27/08/2007 20:36

 
    tonje (red.)
Hei * June *, du må ha et passord når du lager en ny profil. Dette passordet skal du gjenta i en rubrikk som dukker opp. Mona, Medred.

28/08/2007 09:59

 
    * June *
Heei igjen xD Problemet er at det kommer ikke opp noen rubrikk...... :S Trenger ny bruker, for jeg vil være anonym, i tilfelle noen herifra også har Skrivebua...Og noen av tektene mine er sanne xD (Ganske dumt egentlig) :) Men takk alikevell


28/08/2007 17:44

 
    ProX
hey tonje.

jeg kom hit for å skrive hva jeg føler, og det jeg har på hjertet.
ikke nekt meg det.

28/08/2007 17:50

 
    * June *
Tekstene mine *

28/08/2007 18:36

 
    * June *
Og det går heller ikke og endre infoen min xD

28/08/2007 19:42

 
    ProX
jesus kristus, kom igjen.

kan ikke bare de overfølsomme krekene dra dit pepper'n gror, så kan vi som vil (de fleste tipper jeg) framstille våre følelser og tanker om ting rundt om i verden, uansett hvor ille det måtte være?

serriøst.

28/08/2007 20:12

 
    ProX
og for å bremse ned dere alle, står det i reglene at det er fullt lovlig.

(Dere har lov til å skrive om både sorg, død og… vonde følelser rundt selvmord og selvskading. Vi skjønner at det er viktig å få skrevet vonde følelser og opplevelser ut av kroppen. Det er åpent for mer enn gladtekster på Skrivebua.)

og ettersom at det er fullt lovlig, gir ikke denne teksten noen mening.

hundejenta, du feiler sterkt når vi innser at du har skrevet en lang kommentar til ingen nytte.

tonje: jeg tror neppe at noen roper om hjelp på et nettsted der ungdommer sitter å skriver dikt og tekster.

ikke akkurat mye hjelp å få?

end of.\\

28/08/2007 20:21

 
    tonje (red.)
* June *
Kanskje javascript er slått av.
Dette kan henge sammen med at sikkerhetsnivået for nettleseren er satt til høyt og disse funksjonene så er deaktivert.
Disse funksjonene finnes i Internet Explorer og skal greit kunne aktiveres, alternativt kan de prøve nettleseren Firefox (http://download.mozilla.org/?product=firefox-2.0.0.3&os=win&lang=nb-NO).
Håper du får det til! Mona, Medred.

29/08/2007 09:26

 
    tonje (red.)
Apropos handling fra virkeligheten: Dere må ikke kalle personer med sine virkelige navn, slik at de kan gjenkjennes. Mona, Medred.

29/08/2007 09:34

 
    * June *
Okay :) Nei, skrev at personene og stedsnavnene ikke stemmer med virkeligheten ;)

29/08/2007 14:45

 
    Jon'tan
Hva skjedde med "freedom of speech"?

01/09/2007 12:48

 
    Don Quijote
Hva med å bruke kreativiteten litt? For eks: skrive om bier og blomster, men at det i bunn og grunn er selvmord det handler om? Det ville jeg si kunne bli en fin utfordring :) Det kunne nesten vært månedens tema. Spøk til side: det er bra med innstramming, det blir bedre litteratur av det, og er ikke det noe vi alle vil ha?

06/09/2007 23:24

 
    tonje (red.)
Don Quijote, du har helt rett. Det må da være en kreativ utfordring å skrive om triste ting uten å si det så konkret og beskrivende. Det er viktig å få vonde ting ut av kroppen gjennom å skrive om det. Det har hjulpet mange. Mona, Medred.

07/09/2007 08:34

 
    S R B
Hva hvis man kan skrive tekster om selvskading/selvmord så lenge det ikke er utrolig ille?

Jeg forstår begge sider i denne saken.

Hvis man skriver (sender inn) tekster rundt selvskading/selvmord kunne de vel merkes med feks en sur munn sånn som Melken sa?
Man burde jo få skrive om selvskading/selvmord hvis man har behov for det.
Selv om jeg forstår veldig godt hvor for dere vil forby det. DET ER IKKE TØFT Å SKADE ELLER DREPE SEG SELV ELLER ANDRE!!!!!

Det er ikke engang lov å skrive det i døds annonser i avisa hvis vedkommende tok selvmord , så det er vel egentlig helt greit å forby det her og.

Men ikke slett de tekstene som allrede er skrevet!!

16/09/2007 13:57

 
    flame
Jeg synes selvmord kan være lov i mindre voldelige grader.. men ikke alt for heavy
men tonje kan jeg få publisert noen av historiene/diktene mine


16/09/2007 22:28

 
    Borgen
altså, kan vi ikke skrive om triste ting og mørke og sånt...? Det kan bli veldig mange utrolig flotte dikt av det...

25/09/2007 19:52

 
    koneko
jeg har en ting og si som ikke har med dette å gjøre
kan dere ikke ha kjærlighetshistorie
som månedens tema?
ser det ikke er kommet noe nytt tema i basen


01/10/2007 11:29

 
    ehaelder
det her har så absolutt ingenting med denne diskusjonen å gjøre, men hva er månedens tema for oktober? klikker på "månedens tema" men skjer ingenting:S

07/10/2007 19:14

 
    Mona (red.)
ehaelder, månedens tema er lagt ut nå. Beklager at det tok lang tid!

08/10/2007 12:27

 
    MistyNight
Åååh... Herregud...
Unnskyld meg asså, men dette syns jeg blir for drøyt. Jeg skjønner, jeg skjønner, jeg skjønner, at dere ikke vil ha massevis av deprimerende tekster her, men jeg synes det blir for drøyt at de skal bannes helt! Det kan jo være fantastisk nydelige tekster, og jeg blir litt sånn småkvalm når jeg ser; "Vårt mål har definitivt ikke vært å gjøre noen syke"
Det virker på en måte som om dere prøver å kaste ut deprimerte mennesker? :P

Dere sier vi får lov å skrive om vonde følelser, men selvmord/selvskading er ikke lov å nevne? Det er lettere å få beskrevet følelsene som en konkret ting, fks selvskading.

Jeg er enig i Melkens forslag, i det der at man kan merke av om teksten er deprimerende, Happy, eller Nøytral, så kan man ha et lite tegn ved siden av teksten som viser om teksten er deprimerende eller ikke, så har de selv valget om de vil lese slike tekster.

Jeg har hørt så mye bra om skrivebua, og meldte meg nettop inn, men nå angrer jeg litt, for det er visst ikke skrivefrihet XP

28/10/2007 17:06

 
    Caelan
Eg er enig med Melken.
DEt er et godt forslang.
Og eg syns det er ganske drøyt og ta det så langt at man ikke skal få lov og skrive om selvskading og sånt.
DEt er jo folk som gjør det og da er det kanskje en fin måte og få hjelp på om man skriver en sånn tekst.
Og det er jo kanskje lurt at vi får skrive det. DEt hjelper jo nog skrive av seg følelsene eller hva skal eg si??
Håper det blir lov igjen.

29/12/2007 22:27

 
    What-A-Fuck
FOLK SKAL FÅ SKRIVE OM DET DE VIL!!
Før, når jeg ble mobbet hjalp det ALLTID meg og skrive de vonde følelsene av meg i et dikt eller en sang eller en historie eller noe! JEG HAR SKREVET HISTORIER SIDEN FJERDE KLASSE, IKKE AT DE VARSÅ GODE - MEN DE DUGDE!!
Folk kan vel få skrivefrihet?
Enn hvis man vil bli en forfatter som har lyst til og skrive sånne bøker, men så kan de siden de plutselig ikke fikk lov på en nettside, siden redaktøren forbydde det! DA ER FREMTIDEN DERES HERPA!!
TENK DERE OM!!!

08/01/2008 23:05

 
    Alperosen
SPØRSMÅL: Jeg vet det står at pornografiske tekster ikke er lov, men hva betyr det egentlig?
Ser at flere tekster som inneholder direkte beskrivelser av sex etc har blitt sletta, men jeg tenker ikke på tekster som pornografiske med mindre de er skrevet for å være det og ikke har noe annet budskap.
Hvis forbud mot "pornografiske tekster" betyr at det ikke er lov å skrive om sex, bør dette presiseres.

09/01/2008 11:27

 
    Høstrose
Jeg er enig i et selvmord ikke burde beskrives direte. Jeg syns at det burde være lov og omgå det, men absulutt ikke beskrives.

09/01/2008 12:43

 
    rosa banan
jeg er enig i at selvmord/selvskading ikke må beskrives direkte men det bør være lov og være innom emnet. det hjelper og skrive om tristhet, men det trenger ikke gjøre bua til et trist sted!

09/01/2008 15:21

 
    Mona (red.)
Jeg synes stort sett at vi er ganske tolerante her på Skrivebua. For å ta *Alperosen* sitt spørsmål først, så er det lov å skrive om sex. Men ikke som du sier; pornografiske tekster som er skrevet for å være det. Sex kombinert med voldsforherligelse er heller ikke lov. Tekster med innhold som krysser reglene, blir nøye vurdert og diskutert. Vi er ganske redde for å bli en sensurinstans.
Når det gjelder selvskading og selvmord, kan dere ikke skrive om hva dere vil, pga etiske og moralske hensyn. Se blant annet artikkelen i Dagsavisen .
Har vi ikke lover og regler å forholde oss til ellers i samfunnet? Hvorfor skulle det være annerledes her på Bua?
Dere kan skrive om hva dere vil, også vanskelige temaer. Det er måten det er skrevet på som avgjør om det skal gå gjennom eller slettes.

10/01/2008 14:00

 
    koneko
hei, har et spørsmål.
hvilke tekster blir regnet som pornografiske?
å hvor går grensa?
er glad for at skrivebua inførte tiltak om og ikke ha detaljerte beskrivelser av selvmord/ selvskading.


30/01/2008 18:42

 
    Mona (red.)
koneko, du kan lese svaret til *Alperosen*, og se om du blir litt klokere.

31/01/2008 13:15

 
    Mona (red.)
koneko, du kan lese svaret til *Alperosen*, og se om du blir litt klokere.

31/01/2008 13:18

 
    koneko
Hei, Mona.
Det ble jeg ikke stort klokere av, nei.
Kan du senne meg en mail med svar på spørsmålet eller bare skrive
en kommentar?
hvilke tekster er det som blir regnet som pornografiske?
med venlig hilsen Koneko.

01/02/2008 13:19

 
    Mona (red.)
koneko, jeg har sendt deg mail.

01/02/2008 13:47

 
    Nattsaga
Har lest noen av kommentarene her, og det virker som mange bare leser det at man ikke får skrive om selvmord, og på grunn av det blir irriterte og ikke får med seg hva som står videre. Slik jeg har skjønt det, som enkelte ikke har, så er det slik at man kan ha selvmord med i dikt/noveller, men bare ikke beskrive det, og ikke skrive hvordan selvmordet ble begått. Man kan jo godt skrive metaforer for selvmord, skrive "han lå i sitt eget blod" eller noe, slik at leseren skjønner hva som har skjedd, men bare ikke beskrive hvordan denne personen gjorde det.

15/02/2008 22:14

 
    Tanke
Enig med Nattsaga.

15/03/2008 12:17

 
    Tanke
Enig med Nattsaga.

15/03/2008 12:22

 
    Unne
Jeg synes det er fint at det ikke er lov med selvmord og selvskading, jeg selv kommer aldri til å skrive en sånn tekst. Egentlig synes jeg at eventuelt sex og porno heller ikke bør være lovlig.

01/05/2008 10:37

 
    Glory
Enig med deg, Unne!

07/06/2008 09:16

 
    * June *
Jeg er imot det, for jeg mener at alle burde få legge ut det de selv ønsker. selv forstår jeg problemet, og at det er en grunn til at dette er blitt en regel, men mener allikevell at skrivebua skal være et fritt sted der du kan legge ut det meste :)

13/06/2008 15:20

 
    Unne
OK, de som er imot dette kan sjekke nederst på http://www.dagsavisen.no/innenriks/article317398.ece

16/06/2008 17:18

 
    Eiketreet
ok, nå har jeg brukt et halvt år på å komme meg ned hit, så da skal jeg jaggumeg skrive en lang komentar!
Altså, jeg mener at dette er en fornuftig beslutning. Men jeg skjønner at folk blir opprørte. Noen trenger å få ut vonde følelser. Selv skriver jeg mest glade ting og magi og sånt, men jeg liker å lese triste tekster. Men det at en tekst er trist betyr jo ikke at den har noe med død eller vold å gjøre. Det kan jo handle om to venner som blir uvenner o.l. tekster om selvmord har jeg lest en del av, ikke sant. men om noen skriver at en jente hadde det så fælt at hun hoppa fra hustaket, er det for mye? for de fleste vet vel hva som skjer når du hopper fra taket! men jeg er litt enig med Wolfie i at selvmord og selvskading er feigt mend et komemr litt an på hvorfor, hva grunnen er. Skrivebua er et sted for folk som liker å skrive og folk bør få skrive det de vil. Men om de skriver så sterke beskrivelser om åssen noen tok selvmord i en tekst så kan det jo være at em person med sine egne problemer gjør det! så hvis folk MÅ skrive sånne ting så kan de jo det men de trenger vel ikke å legge dem ut på Bua og risikere å få dem sletta på grunn av at de er for voldelige. Da kan de jo sende dem inn til andre nettsteder eller spesielle interesserte. så min konklusjon er:
GO TONJE OG MONA OG ALLE DERE SOM BESTEMMER!!!!! JEG HEIER PÅ DERE! er noen uenige, kverulerer jeg gjerne!!!
hilsen EIK
GO SKRIVEBUA OG REDAKSONEN!!! HVA SKULLE VI GJORT UTEN DERE?!?!?!?!?!?

12/10/2008 19:53

 
    Eiketreet
herregud! nå har jeg lest noen komentarer(nevner ingen navn) og noen sier at siden vi ikke kan skrive om selvmord og selvskading, så må alt handle om å jeg elsker familien min og vennene mine og blomster og... SERIØST! folk kan vel skrive triste tekster, om folk som dør i ulykker eller sånt men ikke beskrivelser av åssen folk tar livet av seg! Folk kan få ideer! men jeg er også enig i at merking hadde vært en god ide=) og takke for et bra skrivenettsted som SKRIVEBUA! jeg elsker SKRIVEBUA og denne regelen gjør ikke at jeg misliker bua mindre=)=)=)

12/10/2008 20:27

 
    Snørosen
nå har jeg lest noen av disse kommentarene over her. (sykt mange forresten) Må bare si at jeg ikke heller mot den ene eller den andre siden sånn spesielt. Jeg skjønner hvorfor redaksjonen ønsker å fjerne tekster som beskriver selv -mord/-skading, siden det kan være vanskelig å se om det er noen som trenger hjelp som har skrevet det. Men samtidig skjønner jeg at mange trenger å skrive om slike ting. Men redaksjonens viktigste poeng her (slik jeg har tolket det) er at man ikke BESKRIVER slikt, noe som ikke betyr at man ikke kan skrive at noen tar selvmord. Men noen ganger føler jeg at det blir nesten oppskrytt å skrive om/gjøre det, nesten normalt på en måte. Det er jo også en faktor i denne diskusjonen, at man snakker/skriver så mye om det at det virker ok. Jeg tror faktisk at redaksjonen har et poeng, man kan få en idé til å gjøre noe slikt av å lese det for mye, men da tror jeg at du allerede skal ha tenkt på det, og være en person det er enkelt å påvirke.

Konklusjonen jeg kommer frem til her er vel at jeg synes det er greit å si, direkte eller indirekte, at noen skader seg selv/tar selvmord, men det er unødvendig å beskrive det. Hvis det å beskrive det er så viktig for en kan en la være, eller legge det inn på et annet nettsted. Skrivebua har jo tross alt brukere ned i 10-årsalderen - man må jo tenke på hvordan det påvirker dem også. Det jeg synes redaksjonen kan vurdere, er å sende en e-post til de som har skrevet beskrivende om dette temaet (dersom de vurderer å slette teksten selv om den har blitt skrevet før) og be dem ta vekk/minske beskrivelse evt. kraftig, ellers vil den bli slettet. Jeg mener de som har et stort behov for å få ut slike temaer kan finne seg et annet sted, siden dette er et positivt nettsted for å utvikle skrivingen sin. Det er jo selvfølgelig rom for triste tekster, men ikke slike som beskriver selvmord. Som sagt kan all skrivingen om temaet få (i alle fall yngre) til å tenke mer på det, og noen kan gå så langt som å teste det. Selvmord kan bli en normal ting, noe jeg synes det absolutt IKKE burde bli.

uff, det er uendelig mye å si om dette, men jeg stopper her. :)

25/11/2008 17:05

 
    Snørosen
nå har jeg lest noen av disse kommentarene over her. (sykt mange forresten) Må bare si at jeg ikke heller mot den ene eller den andre siden sånn spesielt. Jeg skjønner hvorfor redaksjonen ønsker å fjerne tekster som beskriver selv -mord/-skading, siden det kan være vanskelig å se om det er noen som trenger hjelp som har skrevet det. Men samtidig skjønner jeg at mange trenger å skrive om slike ting. Men redaksjonens viktigste poeng her (slik jeg har tolket det) er at man ikke BESKRIVER slikt, noe som ikke betyr at man ikke kan skrive at noen tar selvmord. Men noen ganger føler jeg at det blir nesten oppskrytt å skrive om/gjøre det, nesten normalt på en måte. Det er jo også en faktor i denne diskusjonen, at man snakker/skriver så mye om det at det virker ok. Jeg tror faktisk at redaksjonen har et poeng, man kan få en idé til å gjøre noe slikt av å lese det for mye, men da tror jeg at du allerede skal ha tenkt på det, og være en person det er enkelt å påvirke.

Konklusjonen jeg kommer frem til her er vel at jeg synes det er greit å si, direkte eller indirekte, at noen skader seg selv/tar selvmord, men det er unødvendig å beskrive det. Hvis det å beskrive det er så viktig for en kan en la være, eller legge det inn på et annet nettsted. Skrivebua har jo tross alt brukere ned i 10-årsalderen - man må jo tenke på hvordan det påvirker dem også. Det jeg synes redaksjonen kan vurdere, er å sende en e-post til de som har skrevet beskrivende om dette temaet (dersom de vurderer å slette teksten selv om den har blitt skrevet før) og be dem ta vekk/minske beskrivelse evt. kraftig, ellers vil den bli slettet. Jeg mener de som har et stort behov for å få ut slike temaer kan finne seg et annet sted, siden dette er et positivt nettsted for å utvikle skrivingen sin. Det er jo selvfølgelig rom for triste tekster, men ikke slike som beskriver selvmord. Som sagt kan all skrivingen om temaet få (i alle fall yngre) til å tenke mer på det, og noen kan gå så langt som å teste det. Selvmord kan bli en normal ting, noe jeg synes det absolutt IKKE burde bli.

uff, det er uendelig mye å si om dette, men jeg stopper her. :)

25/11/2008 17:46

 
    Sofusa
Hei alle sammen!
Er egentlig greit at den reglen kommer, syntes hvertfall jeg. Det er sikker noen som trenger å skrive om det, men de trenger jo ikke legge det ut på nette. men hvis de vil det finnes det jo sikker andre sider enn skrivebua.

01/12/2008 17:07

 
    Beliar
Nå har det godt litt tid så jeg har lyst til å skrive min nye geniale mening om temaet.

Det jeg vil si er at jeg ikke synes dere må tenke så mye ondt om medmenneskeligheten!
"Stakkars dem som leser triste tekster, da kan det hende de føler medlidenhet, huff og huff!"
Er det ikke viktig at vi får et innblikk i andres følelser?
Det er så mange (har sett flere kommentarer her) som tenker "alle som skader seg selv og våger å utdype litt om hvordan et menneske som gjør slike ting tenker er emoer" (GRRR).
Og sånne mennesker vil jeg gjerne være med på å utrydde, for de ødelegger veldig mange liv, og en måte å utrydde dette på er å kunne forklare hva som skjer inne i hodene til mennesker som har det leit når de har det leit.

Derfor er en oppskrift på selvskading og selvmord litt meningsløst, men hvis det derimot er skrevet for å få frem følelser og dyrke frem medmenneskelighet og medlidenhet, selvom det kanskje koster leseren ei tåre i øyenkroken, så er det kjempebra.

Medlidenhet må jo alle ha.
Hvorfor skal man absolutt være følelseskalle og bli skånet for alt som kan gi perspektiv og ettertanke?

16/01/2009 13:23

 
    Beliar
Det var da fælt da så mange som sier at selvmord er feigt!
Dette er ikke en "få se om du tør, kom igjen a" tekst, men hva i all verden er vitsen med å leve bare for å vise hvor tøff man er?
Har man ikke lyst, så har man ikke lyst.
Det har ikke noe med feighet å gjøre.
Dessuten har jeg vært på nippet til å ta livet mitt mange ganger men latt være fordi - jeg ikke tør! :O

16/01/2009 13:33

 
    Cythraul Valentine
Sålenge en ikke oppfordrer andre til å selv ta salvmord, og heller legger inn hvorfor en ikke skal gjøre det, burde det godtas...

20/01/2009 16:10

 
    Sonnaheey
Det var bra at dette skjedde tror jeg , man skal vel ikke bli skremt av skrivebua ?

26/02/2009 22:42

 
    Frøken Honning
Jeg er faktisk ganske enig, for det går litt over stokk og stein i noen tekster.. Men triste tekster må være lov, det kan ikke stoppes :P Jeg skriver ofte litt trist selv, og det er fordi.. jeg har det ikke fææælt men det er litt greit å få ut det man vil få ut innimellom. Man kan skrive en tekst som handler om å være lei av livet men så har man egentlig fått inspirasjonen fra å være lei av skolen! Man blir ofte inspirert av små ting i livet som man forstørrer til noe verre eller bedre i en tekst, og det må jo være greit? Men allikavel er jeg ikke helt for tusen kopier av "Lille Amy", for da blir man jo sittende foran PC-en og grine helt tastaturet er klissklass! Man må bare balansere litt og finne ut hva som ikke egner seg på trykk ;) Synes jeg, ihvertfall x)

-Ravina F.

22/05/2009 16:09

 
    Abstract
For en stund siden tok en venninne av meg livet
av seg. Skrivingen har virkelig hjulpet meg med
å få ut sorgen. Det er forskjell på å skrive en
generell tekst om hvordan man tar livet sitt og
hva man bruker enn å skrive en tekst for å få ut
eventuell sorg og slikt. Begrensningen er bra
fordi det er mange som skriver generelle
tekster om dette som kanskje kunne blitt latt
hvert å skrive, men det er forskjell på en tekst
og en tekst som man prøver å få ut sorg
gjennom. Ville bare skrive dette som en
tankevekker :)

17/07/2009 00:13

 
    Malene12 år-digger-skrive
Mona, jeg er uening med dette vedtaket. Jeg synes at å skrive om fæle ting kan hjelpe til å få ut sorgen. Jeg har aldri i hele mitt 13-årige liv, fått negative følelser ved å lese en tekst eller histore (med mindre den er kjedelig).


01/08/2010 20:35

 
    Beliar
Yo! Eg lurer på kvar skapet står no, eigentleg? I
det siste har eg følt at det har vore ganske
mykje friheit her, og kanskje er det av di
mengda med den slags mørke tekstar har vorte
mindre av, og at summen difor ikkje ser like
trist ut.

Så, ein person som hoppar ned frå eit fjell? Er
det lov? Eller nokon som går inn i eit skap og
tenner på, for å brenne inne, og tankene medan
det skjer? Det er jo ganske konkret, sjølve
handlinga, men eg kan faktisk ikkje forestille
meg at det ikkje hadde vore lov.

Eg lurer kun på dette av di eg las litt gjennom
diskusjonen og oppdaga at eg ikkje har fått ei
tekst sletta på kanskje eit år.

(Det er ikkje ei oppfordring om å slette tekstane
mine!!)

25/04/2012 22:31

 
    Tustehue
hahaha! Daniel, har du skrevet om at noen har gått inn i et skap og tent på for å brenne inne? Du er ikke sann xD

26/04/2012 12:34

 
    Beliar
Nei, eg har ikkje skrive om det! Hehe, det var
berre eit døme på noko ein KUNNE skrive om. Når
eg tenkjer meg om, så har eg faktisk skrive det.
Du verda! :O

26/04/2012 12:40

 
    Mona (red.)
Skapet står ganske støtt der det mer eller mindre har stått hele tiden, Beliar. Vi har fortsatt regelen at vi skal unngå 'konkrete og detaljerte beskrivelser' og 'forherligelse'.

Det er mulig grensene flytter seg. De har en tendens til å gjøre det sånt generelt sett. Noen tekster er vanskelige, og av og til kommer tvilen forfatteren til gode. Det har vært lite tekster å slette, men hvis vi ser at det tar seg opp, må vi gjøre noe med det.

Jeg vil ikke si noe mer enn det som står i reglene. Det er ikke noe poeng i bli for spesifikk.

(Ingen tekster av deg er slettet i dag heller!!)
=0)

26/04/2012 14:35

 
    Soppopp
Helt enig! Bra vedtak, så absolutt :0) Skrivebua er
et gladsted for skrivespira skal gro, ikke omvendt.

26/04/2012 15:52

 
    Beliar
"Gladsted" er litt tomt og kjedeleg. Det er fullt lov å
skrive om triste og sinte ting og. Eg trur poenget
var at sida ikkje skulle drukne i elendigheit, ikkje å
utrydde alt som ikkje var superglad.

26/04/2012 16:20

 
    Soppopp
Joa, så klart er det jo lov med deprimerende
tekster. Men selvmordsting og sånt (som denne
regelen faktisk handlet om) hører ikke hjemme
her, synes nå hvert fall jeg.

26/04/2012 16:25

 
    Gi tilbakemelding:

  Du må lese reglene hvis du er ny på Skrivebua.
Kommentarer som kan virke sårende vil bli slettet.
Det samme gjelder førstekommentarer på egen tekst
som ikke er helt nødvendig.

Husk at vi er her for å bli oppmuntret til å skrive.
Du må være registrert bruker og innlogget for å gi tilbakemelding.